ØRDØG – Szombaton az Instantban az év egyetlen önálló klubbulija

HammerWorld Forró Drót (hu/atom)

Egyetlen 2019-es budapesti önálló klubkoncertjét adja az Ørdøg most szombaton, október 5-én az Instantban. A szombati koncert két vendégzenekara a nemrégiben első magyar nyelvű anyagával jelentkező southern rock-alapvetés Asphalt Horsemen és a pszchedelikus grunge-doom vonalas Clue, amelynek három tagjából kettő, Nedoluha György basszusgitáros és Erdei Attila dobos a Superbutt utolsó felállásában játszott - az Ørdøggel való barátságuk tehát hosszú évekre nyúlik vissza.

"Az Ørdøg zenekar épp öt évvel ezelőtt jött ki legelső dalával, a Melankóliával, amit aztán hamarosan követett a teljes debütáló nagylemez, a Tíz fekete dal, majd 2017-ben a Fonogram díjat is kapott Sötétanyag, és bár ez nem születésnapi koncert, mert az majd jövő tavasszal lesz, azért előkerül több olyan szám is, ami hosszú ideje nem volt az élő programban, sőt, olyan is, ami még soha. Az Ørdøg idén a VHK-val turnézik, a tavaszi kör után öt közös fellépés még jön ősszel is, de a zenekart több vidéki városban egyedül is el lehet csípni az év hátralévő részében. Mindeközben íródik a harmadik nagylemez. ennek megjelenése a jelenlegi állás szerint 2020 őszén várható, és legalább egy új dal már az év első felében napvilágot lát."

 


www.facebook.com/ordogmusic


A koncert Facebook oldala 


 


Az Asphalt Horsemen frontembere, Lőricz Károly a Lángolónak a koncertről:

"Az Ørdøg tagjaival régóta ismerjük egymást, nálunk különösen Balázs volt az, aki a Stereochrist és a Mood-korszakban nagyon sokfelé járt a világban, itthon és külföldön is. Természetesen voltak közös bulik akkoriban, de nem olyan régen mi is egy színpadra keveredtünk Andrással egy ilyen össznépi megmozduláson, akkor vetődött fel a mostani koncert ötlete, amit a Cudi Purci Booking segítségével sikerült is összehozni, és amit december 20-án meg is ismétlünk majd Gödöllőn, a Trafóban.

"Május elején jelentettük meg első magyar nyelvű lemezünket Halld, amit mondok címmel, ami valójában a harmadik Asphalt Horsemen album. Úgy gondoltuk, ezzel válaszolunk arra a sokszor feltett kérdésre, hogy mikor írunk már magyar szövegeket. Szóval csináltunk egy olyan anyagot, amint öt vadonatúj dal van és négy régebbi angol nyelvű szám magyar átirata. Már eltelt néhány hónap, mióta megjelent, valamikor csinálunk hozzá klipet, meg szöveges videókat is, de lassan már védjegyünk lesz, hogy kicsit ráérősek vagyunk.

Ezzel az anyaggal koncerteztünk a nyár folyamán, és bízunk abban, hogy a magyar szövegek miatt egy új közönségréteget is elérünk majd. Persze az angol nyelvű dolgokról sem mondtunk le, hiszen van egy külföldi kiadónk, akik egy ideje már ostromolnak minket, hogy mikor jön a következő angol anyag. Az a terv, hogy ebből az öt magyar nyelvű dalból lesz a következő lemez első fele, amelyekhez még írunk 5-6 teljesen új számot."
 

 

A Clue basszusgitárosa, Nedoluha György a Lángolónak a koncertről:

"Mostanában egész sok koncertünk volt és lesz, teljesen véletlenül, mert ez amúgy abszolút nem jellemző ránk. Időközben készül az új lemez, az anyag már megvan, még csiszolgatjuk egy kicsit a dalokat, de várhatóan télen elkezdjük a felvételeket, és valamikor jövő év elején-közepén várható a megjelenése.

Ezzel párhuzamosan tervezünk egy unplugged, vagy félakusztikus EP-t is, mivel szoktunk ilyen koncerteket adni, bár mostanában nem túl gyakran. Van viszont olyan dalunk, amit csak ott játszunk, mert olyan a hangszerelés és a hangulat, és az újak közül is van, ami inkább oda illik majd. Az új lemez ugyanis sokkal keményebb lesz, mint amit talán a közönség megszokhatott tőlünk, így valószínűleg arról ki is lógna egy-egy ilyen akusztikusabb, tiszta gitárra írt dal.

Már attól, hogy trióvá váltunk, sokkal direktebb lett a zene. Korábban mindig volt két gitár, amelyek közül az egyik még egy torzított, rendes metal dalban is játszhatott valami akkordbontást, pszichedelikusabb, tiszta szólamot, az ilyesmi pedig hozza magával, hogy jobban kinyílnak a dalok. Ezek most a három hangszerre írt zene miatt nyilván elmaradtak, és én is egyre többször megnyomom a basszustorzítót, De nem volt ebben semmi tudatosság, hogy akkor most egy keményebb lemezt csinálunk, sokkal gyorsabbak, sokkal keményebbek leszünk, meg persze sokkal dallamosabbak is, ami ma már annyira unalmas klisészöveg persze, hogy már azt is unjuk, ha valaki poénból mondja.

Egyszerűen ilyen dalok jöttek. Sőt, írtunk egy abszolút thrash metal számot is, ami félig viccnek indult, aztán megmaradt, mert megszerettük, és rájöttünk, hogy beleillik a képbe. Szóval valószínűleg tényleg ez lesz a legsúlyosabb Clue anyag. Inkább a Triptychon folytatása várható, mint az előző sorlemezé, azzal együtt, hogy a saját bőrünkből nem tudunk, vagy akarunk kibújni."

 

 

 

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) HammerWorld Forró Drót (hu/atom) nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.