Korhadt – VTTCK (2019)

Fémforgács

Bevallom első látásra, vagy inkább hallásra kissé kételkedve láttam neki a számomra továbbra is ismeretlen budapesti drone/noise, ambient black/doom formáció, a Korhatd második anyagának. Azonban, ahogy egyre jobban belemélyedtem VTTCK címre keresztelt 4 tételes anyagának egyfajta zord, transzcendentális sötétét matériájába, melynek témái leginkább a veszteségek és egyéb nyomorúságos gyötrelmek megéléséről szólnak, azt kell, hogy mondja egyedi és rideg hangulatú világa beszívott rendesen. Az egyszemélyes  “rottencrust black metal” projekt dalait hallgatva előjön bennem egy megmagyarázhatatlan földöntúli atmoszférikus hangulat, ami zsigerien komor, gonosz és kiüresedett is egyben.

Anyagának dalai egytől egyig lassú drone, black, doom, lo-fi alapokra vannak felépítve, amikre egyfajta nyögésszerű sikolyokként jönnek rá túlvilági hangulatú szövegei. loss címmel induló lassú fonalú kapatos nyitódalát is ez a fajta derengés járja át. A zene olyan, mint egy koszos posvány szagú mocsári blues és a megkínzott éneke inkább rémítő, semmint élményt adó, de mégis meg van a maga kultikus varázsa, csak úgy, mint az ezt követő there is no room for ven gecik sokat mondó címmel ellátott zord, monolitikus, közel 8 és fél perces kínzásának. A lassú törzsi dobolás alól elő-előcsusszanó, doomosra fogott minimál riffekkel megoldott gitártémákra azt kell, hogy mondja erősen a ’90-es évek bánatában oltott érfelvágó metáljának hozzák vissza némi ipari hatású futurisztikus atmoszférával. Ami némi pillanatnyi szünet kíséretében folytatja zajosan derengő, tudat bódító asszimiláló útját az xzatan fekete énbe forduló rideg mikrokozmoszában. Zárásként a grey is the color for regret címet viselő dalának a szerző egy belső magányos üregből kiívelő, szónikus futurisztikus doom érával megáldott, ha lehet úgy mondani önsanyargató epikus témájával találkozunk, ami egyfajta koronaként foglalja össze a Korhadt egyedi, nem mindennapi atmoszféráját, sötét lebegését, ami meglehetősen le tud húzni.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.