Ó, mennyei pokolbéli koszos zaj! (Red Fang a Dürer-kertben)

Hogy hogyan lehet koszos zajjal népszerűségre szert tenni? Nos, a lepukkant csöves, a kocsmai verekedő, a lecsúszott bölcsész és az idült alkoholista – sztereotip kinézettel csúnya módon, önkényesen, ámde szeretettel azonosított zenekari tagok: David, John, Aaron és Maurice – gárdája ismét megmutatta a mikéntjét. Garázs-sludge-dzsal – nem is akárhogy! A koncertjükre harmadjára is csordultig megtelt nagyterem és a szűnni nem akaró éltetés ékes bizonyítéka a vidám portlandi négyes népszerűségének.

A bizonyításnak ez a módja hasonlóképp zajlott 2012-ben és 2014-ben is ugyanitt. (A 2016-os orfűi fesztiválon is nyilván, bár én azon, a kontextustól idegenkedve, nem vettem részt.) Öt év után ideje volt már a fővárosi koncertnek, és azt hiszem, a budapesti közönség hatalmas lendületet adott a velünk kezdetét vett európai turnénak. Dacára annak, hogy a RED FANGnek a 3 évvel ezelőtti Only Ghosts című 3. albuma óta nem jelent meg nagylemeze, csak alkalmanként egy-egy dal. (Most már ígérték, hogy hamarosan lesz, és egy számot – Antidote – el is nyomtak róla.)

Kíváncsi voltam az amcsiknak nyitó budapesti GRIZZLYre is, mivel az új, májusban megjelent 2. albumuk, az Ursus Arctos nem győzött meg, de abban bíztam, hogy majd koncerten lesz az igazi élmény. Hát nem. A seattle-i grunge és a New Orleans-i lápos vegyítése nem túl élvezetes (értsd: középszerűen, unalmasan) módon csupán egy gondolatot ültetett el a fejemben 3 szám után: ki a levegőre! És a színpadon egy helyre letapadt muzsikusok – csupán Knapp Oszi énekes járkált fel-alá, de még ő is magába fordulva – látványa sem segítette elő a vonzalom kialakulását.

redfang.jpg

Ezzel szemben, amikor háromnegyed tíz előtt pár perccel Aaron, Maurice, David és John színpadra lépett, majd mindenki kezet fogott mindenkivel (mármint a zenekar tagjai) és belehasítottak az alkalmanként fűszagáramlatokkal szabdalt, pára- és hónaljszagdús teremlevegőbe, felizzottak a kedélyek.

Ezek a srácok sem szántották föl a színpadot, mégsem tűnt statikusnak az előadásmódjuk, bangeltek vadul. A basszusgitár és a dob annyira előtérbe volt, hogy az énekeket és a gitárokat is elnyomta, de mivel ismert dalokról van szó, ez nem vált zavaróvá, inkább még klubszerűvé tette a fellépést és ünnepi pillanattá avatta a köznapit.

red-fang-promo-5.jpg

Akkora sikerük volt, hogy még! A közönség (mi) igazi sztárokként ünnepelte őket az egyórás, majd némi ráadással bővített műsorért és cserébe az őszinte jelzővel jellemezhető muzsikáért. Nem kétlem, a következő lemez körútján, ha jönnek (Aaron viccelődése szerint 5 év múlva…), ismét itt leszünk valamennyien, akik most is itt voltunk. (Ez alól csak a halál és a szülés adhat felmentést…)

Red Fang (US), Grizzly
Budapest, Dürer-kert, 2019. június 20.
Belépőjegy ára: 4500/5000 Ft

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémkereső nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.