TANKCSAPDA – Liliput Hollywood (A kendőzetlen igazság)

A tavalyi Lukács 50 után idén idén is jubileumi évet ünnepel a Tankcsapda, hiszen 30 éve alakult a banda. Jön majd októberben az új stúdiólemez, amelyen már javában folyik a munka, előbb azonban egy egészen különleges könyv jelenik meg a bandáról. Az alábbi interjúban Lukács Laciék már sok mindent elárulnak a lemezről, az első előzetes dalról, valamint arról is, hogy miért jártak heteken át pszichológushoz, és hogyan kapcsolódik ez a Liliput Hollywood (A kendőzetlen igazság) című könyvhöz. A Tankcsapda tagokkal készült interjú az áprilisi HammerWorld magazinban jelent meg.
(Fotók: Szabados Tibor)

 


www.facebook.com/TankcsapdaEnnek az interjúnak hónapokkal ezelőtt kellett volna megjelennie, és a beszélgetés le is zajlott rendben, ám a felvétel nem sikerült. De sebaj, mert novemberben Laciék még keveset tudtak mondani az új albumról, ezúttal viszont már a címét is elárulták, egyéb részletek mellett.


Meglepett, hogy Debrecenben stúdióztok. Nehéz volt rávenni Varga Zolit (SongSong Productions), hogy erre az időszakra lecuccoljon hozzátok Budapestről?


Fejes Tamás:
„Közepesen nehéz. Legelőször azt mondta, hogy rendben, de aztán kész lett a stúdiója, és próbált minket rávenni, hogy menjünk inkább oda. De annyira sűrű az életünk, hogy a stúdiós feladatok mellett is van bőven mit csinálnunk."

Lukács Laci:
„Az életünk minden más feladatát jobban be tudjuk osztani, ha Debrecenben készül a lemez. Hozzáteszem, és ezt még nektek sem mondtam, Sidi, hogy valamelyik nap kettesben voltunk Zolival, mert most épp a feléneklés zajlik, és megkérdeztem, hogy végül nehéz volt-e megoldania ezt az átmeneti Debrecenbe költözést. És azt mondta, hogy amúgy nem, sőt, most már ő is jobbnak tartja ezt a megoldást. Mert látja, hogy mi hogyan működünk."Ez valahol korszakfüggő is, nem? Van amikor jobb elvonulni egy időre, együtt lakni a stúdióban...

L: „Abszolút. Nálunk is egy csomó esetben kiválóan működött, hogy hetekig, akár hónapokig össze voltunk zárva. A 30 év során nagyon sokféleképpen stúdióztunk..."

F: „Volt már amúgy ilyen debreceni stúdiózás. A Rockmafia lemezt egy debreceni stúdióban vettük fel, a Mindenki vár valamit albumot pedig ilyen lakáskörülmények között, mint most. Csak akkor Laci régi házában dolgoztunk."Most tehát nem is rendes stúdió­ban dolgoztok?


Sidi: „Nem, Tomi mostani házát használjuk stúdióként. Kényelmes, kellemes, otthonos."

L:
„Manapság egy modern rockzenei felvétel esetében a helyszínnél sokkal fontosabb, hogy milyen hangszereket, milyen hangszíneket, milyen kábeleket, satöbbit alkalmaz az ember. 20-30 évvel ezelőtt nem lehetett házi körülmények között igazán minőségi felvételt készíteni, de ma már ez nem probléma. Tomi padlása is épp olyan tökéletes helyszín, mint egy komoly stúdió. Az eszközpark számít."

S:
„Az viszont mindenképpen újdonság, hogy most az összes dalt feldemóztuk otthon. Varga Zoli nyilván ügyesebben vesz fel, mint én, de ilyet korábban még nem csináltunk." 

F: „Életünk legjobb minőségű demóját készítettük el, hogy igazán hűen halljuk vissza az új dalokat. Ennél a lemeznél nem tehetjük meg azt, hogy valami nem úgy szólal meg, ahogy kell. Egy 80-85 százalékos demó készült most, hogy pontosan meg tudjuk ítélni magukat a dalokat. Sokszor volt olyan korábban, hogy a stúdiózás végén rohadtul nem azt hallottuk, mint amire számítottunk. Példa erre a Lazán csak, ami simán lehetett volna egy Örökké tart szintű sikerdal, ha nem úgy hangszereltük volna, ahogy. Ez a demó sokat segít a hangszerelés, de a tempók, a ritmika terén is."

S:
„Biztos, hogy ezt a módszert a jövőben is alkalmazni fogjuk."

F: „Ezért is mondtuk azt korábban, hogy nem fogunk határidőre dolgozni. Akkor lesz kész a lemez, amikor mi annak érezzük. Korábban sok esetben rosszul nyúltunk egy-egy dalhoz, és emiatt nem futhatott be nagyobb pályát. Nem a közönség vagy a média miatt. Erről mi tehettünk, és ezt a hibalehetőséget ki akartuk küszöbölni. Sokan gondolják, hogy egy Tankcsapda lemeznél elég, ha születik három olyan nóta, ami húz, de mi ezt kurvára nem így látjuk. A másik hét is épp olyan fontos. Azokból is a maximumot akarjuk kihozni - a saját maximalizmusunk miatt. Ez most egy nagyon kidolgozott lemez lesz, ami nem azt jelenti, hogy agyon van zenélve, mert ugyanúgy lesznek punkos hangulatok, meg zúzás, meg sok minden más."

S: „A demózást egyébként a tényleges felvételek kezdete előtt egy héttel fejeztük be. Még röhögtünk is, hogy mindjárt kezdhetjük újra az egészet! (nevet) Csak most már Zolival, aki mindig behangoltatja velünk a gitárt..."

F:
„Korábban volt, hogy az új dalok jó része egy fényképezőgéppel lett rögzítve. Gondolhatod... Még a gitártémák ritmizálását sem hallottam rendesen."

 Gyorsan összekaptátok magatokat, mert novemberben még elég ködösen beszéltetek az új dalokról.

S:
„Január első három hete volt pihenős, azóta folyamatosan zajlik a munka."

F:
„Amikor megvolt a 15 dal, azt mondtuk, hogy állj, nincs értelme tovább csinálni. Azt eleve kitaláltuk, hogy a lemezen 10 dal lesz, se több, se kevesebb. Felvettünk több nótát, persze, de nem mind a 15-öt. A plusz dalokkal is konkrét terveink vannak. De azok sem gyengébbek a lemezre kerülőknél."

S: „Olyannyira nem, hogy a múlt héten a karrierünk egyik legviccesebb mondata hangzott el Tomitól..."

L: „Épp hallgatjuk vissza az egyik dalt, mindhárman elégedetten bólogatunk, a végén meg Tomi ennyit mondott: 'Ez nagyot fog ütni, ez tényleg olyan. Ezt le kell hagyni a lemezről!'..." (nevet)

S:
„És tényleg ezt mondta! (nevet) Varga Zoli is röhögött, hogy ilyen mondatot még sosem hallott!"

F: „Nem csak úgy mondom, hogy ezek az új dalok mind nagyon jók. Még azok is, amiket egyelőre félretettünk, mert úgy éreztük, hogy azokon még lehet egy kicsit tovább dolgozni. Ez a 10 dal nagyon különböző, de ez a Tankcsapdánál nem szokatlan. A teljesen infantilis Toy Dolls-os hülyéskedéstől a lírikus pillanatokon át a súlyos metalzúzásig minden lesz az albumon. Mondok még meglepő dolgot: Lacit például sokat cseszegettük a szövegek miatt, és ennek meg is lett az eredménye. Sidi is baromi jó szövegíró szerintem, és óriási dolognak tartom, hogy Laci elfogadja tőlünk a kritikát. Nem úgy állt ehhez, hogy 30 éve írom a dalszövegeket, ne szóljon már bele a dolgomba senki."   

L: „Mondhatnám azt is, hogy én vagyok Lukács László, az Artisjus-, meg Emerton-, meg akármilyen díjas szövegíró, akinek a szövegei adott esetben érettségi tételben is szerepelnek, de őszintén mondom, ez lenne a Tankcsapda vége. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ha nekem van egy ötletem egy  dobbreakre vagy egy másfajta riffre, akkor ezekről is tudunk beszélni, egyeztetni. Világos, hogy a szövegek esetében sem mehet ez másképp. Ez egy alkotói közösség. Nem belekötni akarunk egymás dolgába, érted?
De simán lehet, hogy valamelyiküknek jobb szövegötlete van, mint az enyém. És ugyanez működik a másik irányba is. Kipróbáljuk, megbeszéljük, és a legjobb megoldás marad."Lesz olyan dal az újak között, ami tényleg meglepheti majd a Tankcsapda-tábort?

L: „Lesz néhány nem tipikus megoldás, hangszerelés terén, de azért szögezzük le, hogy ez egy 2019-ben megjelenő igazi Tankcsapda lemez lesz, a legjobb értelemben véve. Egy rocklemez lesz, amit érett, felnőtt emberek készítenek, és a Tankcsapda összes korábbi jegyét magán hordozza. Az elmúlt 30 év minden tapasztalata benne van a dalokban, egy igazi rocklemez lesz. És a felvezető dal ezt tökéletesen példázza is majd."       Azt mikor lehet majd hallani?

S: „Ez most van szervezés alatt, de május elején már jönnek az első nagy koncertek, a Barba Trackben, a Parkban, és előtte be fogjuk mutatni, videoklippel együtt." (Ez a terv nem valósult meg, de ami késik, nem múlik. - a szerk.)

L: „Varga Zoli azt mondta rá, amikor megmutattuk neki, hogy ez már most, demóformában is az igazán klasszikus Tankcsapda dalok egyike."Ez egyben az októberi új album címadója is lesz?

S: „Nem, ez nem a címadó."

L: „Az a címe, hogy Szevasz öcsém, és egy meglehetősen egyszerű dal. Nem lesz benne okoskodás."

F: „Egy igazi Tankcsapda rock'n'roll, lendületes, vidám, bulis, egy igazi nyári szám."

 És esetleg eláruljátok az őszi lemez címét is?


F: „Kifizeted a kajánkat?" (óriási nevetés)

L:
„Ez az interjú április elején jelenik meg, ugye? Akkor végül is elárulhatjuk. Liliput Hollywood lesz a cím. Talán meglepően hangzik..."Gondolom, a magyar viszonyokra utal. Én legalábbis első hallásra így értelmezem.

F: „Igen, erről van szó. És az új dallal együtt egy könyv is kijön majd ezzel a címmel, bár annak lesz alcíme is. De a Liliput Hollywood kifejezés nem csupán a magyar viszonyokról szól, hanem az életünkről is. Ha játszunk is mindenfelé a világban, mi alapvetően itt élünk, itt turnézunk, élvezzük Magyarország előnyeit és megtapasztaljuk a hátrányait is. A cím semmiképpen nem azt jelenti, hogy ne szeretnénk a magyarországi karrierünket vagy magát az országot néznénk le. Erről szó sincs. Nem sírunk, nem panaszkodunk, szimplán tisztában vagyunk a reális helyzettel. Ebben a Liliput Hollywoodban élünk mi is, és az is benne van a címben, ahogy élünk. Együtt mindenkivel. Itt is megvannak azok az éles különbségek, mint Hollywoodban, csak a lépték kisebb. De a Rózsadomb alapvetően nem különbözik Hollywoodtól, ahol szintén csak egy-két sarkot kell sétálnod, hogy szembesülj a mocsokkal, a nyomorral. A mi úgynevezett sztárságunk sem hollywoodi, hanem liliputi hollywoodi, érted?"

S: „Itt olyan a sztárság, hogy ugyanaz a limuzin hozza a gálára a celebeket. Kiteszi az egyiket a bejáratnál, aztán fordul egy sarkot, és hozza a következőt! (nevet) Na, ez például a Liliput Hollywood..."

F:
„Ezt a kifejezést amúgy nem mi találtuk ki. Jóban vagyok Bochkor Gáborral, szeretjük együtt megfejteni a világot, és egyszer ez kicsúszott a száján. Rögtön küldtem is az üzenetet a többieknek, hogy megvan az új album címe! (nevet) Kérdeztem Bochkort is, hogy nincs-e kifogása ellene, mire azt felelte, hogy ő is mástól hallotta. Friderikusztól. De a legenda szerint Vitraytól származik. És akkor már csak a dalt kellett megírni hozzá."

L: „Ez egy olyan kifejezés, ami köré jól fel lehetett építeni sok mindent, ahogy a méhek csinálják a kassal. Hollywoodban ott a pompa, de az álságosság is, ez a két szó együtt pedig tökéletesen lefedi azt, amiről mindig is szólni akartunk. A 30 éves Tankcsapda számára ennél tökéletesebb lemezcím nem is létezhetne. És rímel a 18 évvel ezelőtti Agyarország lemezcímre is. Ha úgy tetszik, azóta eltelt egy emberöltő, és hogy 2019-ben mit gondolunk Agyarországról, az pontosan ez: Liliput Hollywood. De sokféleképpen lehet értelmezni. Mindenki a saját habitusa szerint. Tegnap épp a címadó számot énekeltem fel, és a szövegében az is benne van, hogy mi amúgy tök jól érezzük magunkat a saját közegünkben, még akkor is, ha ez itt csak egy liliputi Hollywood."

F: „Nekem az a véleményem, hogy itthon is vannak olyan jó zenekarok, mint Amerikában, csak más a piac mérete. Andy Vajna is idehozta Hollywoodot, és ha nem is születik idehaza globális kasszasiker, azért már születtek értékes, elismert filmek. Mindez csak nézőpont kérdése."

L:
„Hozzáteszem egy ismert amerikai rockzenész, akit szándékosan nem akarok megnevezni, azt mondta, hogy milyen jó nekünk, mert úgy tudunk turnézni idehaza, de szerte a világban is, hogy nincsenek olyan súlyok, olyan kényszerek, mint egy amerikai banda esetében, amelyik hasonló szinten mozog, mint mi idehaza."

 A könyvről annyit már tudok, hogy nem egy tipikus zenekari biográfia lesz.

S: „Nagyon nem az lesz. A sajtósunk, Bakó Csabi vetette fel, hogy egy pszichológust kéne bevonni ebbe a dologba."De nem azért, mert bármiféle probléma lenne köztetek...

F:
„Egyáltalán nem. Egyrészt ennek köszönhetően egészen más jellege lesz, mint az eddigi Tankcsapda-könyveknek, másrészt ez is valami újdonság. És azt sem szégyelljük, hogy ezzel remekül ki tudjuk használni a médiát. Mert erre rá fognak harapni. De mi nem is veszünk majd részt a könyv promózásában, ezt Csabi és a pszichológus, Dr. Kertész Tímea fogja végigvinni. A média, a bulvármédia olyan, amilyen, de ha az ember tisztában van ezzel, akkor ki is tudja használni. Vagyunk olyan szemetek... (nevet) A mi malmunkban fognak őrölni. Megkapják tőlünk a kattintás-ingerlő bemondást, és közben teret adnak a számunkra fontos üzeneteknek."

S: „A 30 év miatt, meg amúgy is itt volt az ideje egy új könyvnek, és ebben az az igazán érdekes, hogy egy valódi szakember beszélgetett el velünk, külön-külön, számos alkalommal, és noha benne lesz a könyvben a Tankcsapda története is, elsődlegesen nem ez a lényege." 

L: „Egy olyan dokumentumot akartunk magunk mögött hagyni ezzel a könyvvel, ami túllép a rock'n'roll kliséken. Hogyan drogoztunk és buliztunk, ezt már számtalanszor elmondtuk. Ez a könyv olyan megvilágításban mutat meg hármunkat, mint eddig még soha semmi." Elég merész ez a dolog, mert úgy saccolom, hogy a bandák 90 százalékát azonnal szétrobbantaná, ha a tagok kendőzetlenül beszélnének nem csak magukról, de egymásról is.


F: „Ez pont így van szerintem is."

S: „Nehogy bárki azt gondolja, hogy azért, mert ilyen jól kijövünk egymással, és tényleg barátok vagyunk, a Tankcsapdán belül nincsenek súlyos konfliktusok. Mert vannak. A különbség az, hogy mi ezeket meg tudjuk beszélni egymással. És ezt az őszinteséget nagyon jól példázza majd a könyv. Benne van mindaz, amit egymásról gondolunk. Egy csomó tévhitet tisztába fog tenni."

L: "És ez az őszinteség nem gyengíteni fog minket, hanem erősíteni. A velünk folytatott beszélgetésfolyamot egyébként Bakó Csabi formálta könyvvé, de a végén ott lesz a pszichológus professzionális jellemrajza is mindhármunkról. És ő nem egy Tankcsapda rajongó, hanem egy szakember. Nyilván tudott, hallott rólunk, de csak akkor ismert meg bennünket, amikor elkezdtük ezeket a beszélgetéseket. Hozzáteszem, ezeket a jellemrajzokat még mi sem olvastuk!" (nevet) 

S: „Ilyen szinten pőrére sem mások, sem egymás előtt nem vetkőztünk még."

F: „Amit én elmondtam, azt most egy jogi osztály vizsgálja! (nevet) És nem egymás miatt."Elévültek már azok a régi dolgok...


F: (nevet) „Egyrészt. De inkább a személyiségi jogi dolgok miatt, mert amúgy sem szoktam lakatot tenni a számra, itt meg aztán különösen arról volt szó, hogy mindent kimondtunk, bárkiről és bármiről legyen szó."

S: „Hozzáteszem, egyikünk sem akart senkit megbántani, megsérteni, de ennek a könyvnek csak így volt értelme. Ez adja a savát-borsát."

L: „Egy biztos, ez a könyv egész más szemszögből mutat meg egy rockzenekart, mint az átlagos biográfiák. Azt, hogy milyen lesz, még mi sem tudjuk pontosan, de kétségtelen, hogy azok számára is érdekes lesz, akik nem hallgatják a Tankcsapda zenéjét. Ez egy korkép és egyben kórkép is lesz, elsődlegesen erről a már 8 éve együtt zenélő három emberről."
 
 


 

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) HammerWorld Forró Drót (hu/atom) nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.