Witherfall Interjú

Kronos Mortus

A kérdésekre Joseph Michael és Jake Dreyer válaszolt.

Jake: Szia, itt Jake Dreyer a Witherfall-ból és itt van velem zenésztársam, Joseph is!

Joseph: Helló-helló!

Kronos Mortus: Helló, örülök, hogy hallom a hangod. Mindig jó beszélni egy zenésszel. 🙂 Gondolom maximális időt töltötök zenéléssel? Mit jelent ez órában kifejezve? Hogy van a prioritás nálad? Zene, aztán zene és még valami?:)

Jake: (nevet) Te jó ég! Tudod, a zene az életünk része, összetartozik velünk, mint mondjuk a part meg a hullámok. Oda megyünk, ahova visz minket, így van, hogy 24-28 órát is dolgozunk egyhuzamban egy projekten. Folyamatosan írunk, folyamatosan dolgozunk a Witherfall zenéin. És nem akarunk megállni.

Joseph: Én például most csak 3 órát aludtam! (nevet)

Jake: Tényleg, csak most ébredt fel! (nevet) Bármit csinálunk, annak köze van a Witherfall-hoz, szóval ez egy ilyen non-stop meló. Illetve, ha csinálunk is valami olyan, ami nem konkrétan a Witherfall-hoz kapcsolódó munka, közvetetten annak is köze van a Witherfall-hoz. Minden efelé mutat az életünkben. Még mindig legalább 6 órát gyakorlok egy nap, akár a dalírásban vagyunk éppen, akár csak a dalokat finomítjuk. A most pénteken induló turnénkra is rengeteget próbálunk, ez tölti ki jelenleg a napjainkat. Várjuk már a bulikat nagyon!

Kronos Mortus: Azt hiszem, nagyon jól sikerült az eddigi karrieretek. Két sikeres lemez viszonylag rövid időn belül. Hamar megtalálta a zenétek a megfelelő rajongókat? Gyorsan megtetszett sok zeneszeretőnek?

Joseph: Nem nagyon foglalkozunk vele, ki hallgat minket, így nem is kötelezzük el magunkat egy konkrét irányzat mellett. Őszintén mondom, hogy nem érdekel minket, hogy a porond közepén vagyunk-e vagy sem. Csak csinálni akarjuk a zenét, amit úgy érezzük, hogy csinálnunk kell, aztán ha ez valakinek megtetszik és követ minket, annak csak örülünk!

Jake: Így van. Ami az albumborítóinkat illeti, teljesen véletlenül szedtük össze a művészünket, Wåhlin-t. Poén, de ő egyébként olyanoknak alkot, mint Eric Clapton, Justin Timberlake vagy Janet Jackson. Tehát a legnagyobb popsztároknak dolgozik, aztán most hirtelen lett egy ilyen nagyon sötét melodikus metal témájú munkája! (nevet) Metal-nak mondtam most a Vintage dalait, de inkább a rock műfajhoz húz a lemezünk. De ha valakinek megtetszik, mindenkit szeretettel látunk a rajongóink között, függetlenül attól, hogy egyébként milyen zenét hallgat. Mivel nem egy konkrét stílusban toljuk, így a közönségünk is többféle stílus kedvelőiből kerül ki.

Kronos Mortus: Adam Sagan elvesztése nagyon szomorú dolog. Hogyan sikerült az elvesztését feldolgozni és újra a zenélésre maximálisan fókuszálni?

Jake: Amikor Adam barátunkat elvesztettük, tudtuk, hogy az együttesnek folytatnia kell tovább együtt. Adam-nek hatalmas szerepe volt az együttes megalakításában, a Nocturnes and Requiems lemezünk idején. Ezt a lelkületet akarjuk továbbvinni. Mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy megőrizzük Adam emlékét, ehhez kétség sem fér. Tudod, ő lett az A Prelude of Sorrow múzsája is: ártatlanság, halál, ezeket a témákat az ő sorsa ihlette a lemezen.

Kronos Mortus: A második albumotok „A Prelude to Sorrow” még nem rég november jelent meg, most pedig már itt az új akusztikus kislemez. Azt hiszem a rajongók nem panaszkodhatnak, mert mindig adtok nekik valamit. Direkt ilyen hamar akartátok megjeleníteni az akusztikus varázsotokat?

Jake: Igen, eredetileg is így akartuk csinálni. Már akkor benne voltunk az A Prelude to Sorrow készítésében, amikor felhívtak minket a Century Media-tól, hogy egy akusztikus lemezt várnának tőlünk. Így szinte a hívás után rögtön a preprodukciós szakaszba érkezett a projekt, nemsokára pedig megjelent az akusztikus kislemez is. Szóval így a Century Media nyomására is haladnunk kellett a lemez elkészítésével, miközben novemberben a Come Alive-val is volt egy turnénk Japánban – komolyan, alig emlékszem a Vintage EP felvételeire, mert egész éjjel a stúdióban dolgoztunk, aztán még aznap repülnünk kellett Tokyo-ba. Ott ráadásul feltartottak minket a reptéren, illetve magát a gépet is kis híján lekéstük, miközben a stúdióban idegenekre kellett rábíznunk, hogy befejezzék az utómunkát. Hát igen, nagyon gyorsan történt minden, onnan kezdve, hogy előálltunk az album ötletével. Ebbe a jövő héten kezdődő turnénkba is a kiadónk hatására vágunk bele. Teljes mértékben akusztikus turné lesz egyébként.

Kronos Mortus: Mikor születtek ezek a dalok? Mit is tartalmaz a 8 számos „Vintage” EP?

Jake: Ezeket a dalokat, a kórusrészekkel együtt már korábban megírtuk. Joseph és én egyetlen éjszaka alatt rendeztük át ezeket a dalokat, illetve a Vintage medley-t akusztikussá.

Joseph: A Vintage medley elég nagy meglepetés lesz a hallgatóknak, ami azt illeti!

Jake: Igen! (nevet) Megcsináltuk a Vintage medley egy éjszaka alatt, szóval az nagyon könnyű volt. Néhány éve, bónuszként egy japán kiadáshoz írtuk meg ezt a dalt, a Nocturnes lemez után. Még mindig van pár kidolgozatlan nóta a tarsolyunkban, egyébként.

Joseph: De ezt most sikerült kiadnunk.

Jake: Igen, pontosan. Ezen kívül még természetesen ott van a két feldolgozás-dal is a ’B’ oldalon, amiket még a Prelude-hoz készítettünk.

Kronos Mortus: A Sonata Arctica már ismertebb névnek számít, viszont biztos ti is érdekesek lesztek a koncertre látogatóknak. Mit üzennél a rajongóknak, mit fognak hallani tőletek, mire számítsanak?

Joseph: Reméljük, ez alkalommal nem fognak velünk szivózni a reptéren! (nevet)

Jake: (nevet) Igen, mert rettenetesen sok mindent kell egy turné előtt megcsinálni – komolyan, a próba része a legkönnyebb. De ott van még egy tonnányi előkészítő munka, onnan kezdve, hogy kitaláljuk, mennyi csomagot vihetünk magunkkal, a szervezőkkel való egyezkedésen keresztül – szerencsére mostmár saját menedzsmentünk van és nemsokára el is tudunk indulni, de tényleg, egy ilyen turné rengeteg előkészülettel jár. Már négy hónapja szervezik nekünk ezt a turnét.

Kronos Mortus: A Sonata Arctica már ismertebb névnek számít, viszont biztos ti is érdekesek lesztek a koncertre látogatóknak. Mit üzennél a rajongóknak, mit fognak hallani tőletek, mire számítsanak?

Jake: Nagyon komor és sötét dalokkal készülünk, aminek igazán örülök. Joseph-fel azt beszéltük, hogy ilyen non-stop jelleggel fogjuk végigtolni az egész listát, mert a dalokon is egyfajta ív vagy vonal húzódik végig… tényleg nehéz elmagyarázni, mert nem konkrétan metal, amit játszunk. Ezek nagyon sötét és magukkal ragadó dalok, tudod.

Kronos Mortus: Eddig melyik volt számotokra a leghangulatosabb és legjobb koncert?

Jake: Ez nehéz kérdés! (nevet) Szerintem Los Angeles-ben nyomtuk eddig a legjobbat. Nem ez volt a legnagyobb bulink, de az együttesünk ott szólt eddig a legszebben.

Joseph: Szerintem is! Ez még a karrierünk elején volt, az ötödik koncertünket adtuk éppen. Még csak akkor kezdtünk belejönni a dologba.

Jake: Igen, akkor még teljesen másképp láttunk mindent. De ennek ellenére, akkor is ezt mondanám az eddigi legjobb bulinknak. Hallgattad amúgy az új kislemezünket?

Kronos Mortus: Igen.

Jake: Na, hát akkor tudod, mivel készülünk. Mit gondolsz róla?

Kronos Mortus: Nem tudtam igazából, mire számítsak, de nagyon jó volt a lemezeteket hallgatni. Teljesen meglepett és elvarázsolt az albumotok atmoszférája. Az anyagotok hangminősége szintén fantasztikus.

Jake: Köszönjük!

Kronos Mortus: Gondolom a turné után még lesz egy újabb turné, és esetleg utána álltok neki az újabb albumnak, vagy milyen tervek vannak?

Jake: A következő turnénk után visszatérünk az államokba, ahol a Keep It True fesztiválon láthattok majd minket.

Joseph: A koncertezés után egy harmadik Witherfall felvételt is tervezünk és talán lesz még egy őszi turnénk is idén.

Jake: Az őszi-téli hónapokat mindenképpen dalírásra szeretnénk felhasználni. De most leginkább az április végi Keep It True fesztiválon való megjelenés foglalkoztat minket.

Kronos Mortus: Mikor tetted be az első metál magnókazettádat a lejátszóba? Mi is volt az?

Jake: Az első? (nevet) Nagyon szerettem a Kiss-t, úgyhogy azt hiszem, a Fire Destroyer volt az első, négyéves koromban. Aztán jött az AC/DC-től a Back In Black. Ez az 1991-es dunningham-i koncert felvétele volt. Live in Dunningham, ’91. Te jó ég…

Joseph: Az én első kazettám egyik oldalán a Thriller volt Michael Jackson-tól és az Uptight for Destruction a másikon.

Jake: Az jó cucc nagyon! (nevet)

Kronos Mortus: Gondoltad volna akkor, hogy idővel majd téged fog hallgatni egy hasonló srác?

Jake: Négy éves koromtól kezdve érdekelt a zene, mindig is színpadon akartam állni és zenélni, gyerekként gyakran játszottam is ilyesmit. Igazából soha nem is akartam mást csinálni. Mindig is arról álmodtam, hogy mások hallgassák a zenémet és remélhetőleg ők is átéljék azt a fajta borzongást, amit a zene okoz. Kicsit olyan ez, mint valami kábítószer. (nevet)

Joseph: Mert Jake igazából drogdíler akart lenni! (nevet)

Kronos Mortus: Nem is rabolom tovább az idődet, de folyamatosan figyelni foglak!:) Minden jót!

Jake: Köszönjük! Tervezel jönni majd valamelyik show-ra ezen az akusztikus turnén?

Kronos Mortus: Ha jól tudom, most nem jöttök Magyarországra, de amint valahol a közelben fogtok fellépni, ott leszek mindenképpen!

Jake: Ennek örülünk!

Joseph: Ó, akkor majd láthatunk téged élőben is, ugye? (nevet)

Kronos Mortus: Sose tudni!:) Köszönöm a beszélgetést, srácok! Sziasztok!:)

Jake: Mi is köszönjük! Szia!

WEBhttps://www.witherfall.com/

Közreműködött: Muszka Zsuzsanna
Angol nyelven elérhető itt: https://kronosmortusnews.com/2019/05/12/witherfall-interview/


Készült: 2019. március 6.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Kronos Mortus nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.