MARCO MENDOZA – Áprilisban visszatér Budapestre

Viva La Rock címmel tavaly márciusban jelent meg a The Dead Daisies zenekarból ismert Marco Mendoza basszusgitáros (Whitesnake, Thin Lizzy) harmadik szólólemeze. A Viva La Rock anyagával egy újabb Európa-turnéra indul Mendoza mester, és a tavaszi turnénak is lesz magyar állomása. Akárcsak tavaly májusban, ezúttal is a budapesti Hard Rock Cafe-ban lesz a koncert, április 25-én, ráadásul ez lesz a körút záró bulija.

A Koppenhágában rögzített albumon Mendoza basszusozik és énekel, dobokon Morten Hellborn játszik, a gitáros pedig a producer Søren Andersen, de vendégként a Guns N’ Roses gitárosa, Richard Fortus, valamint az ex-White Lion énekes, Mike Tramp is felbukkan a lemezen. Olvasd el Gyuricza Barbi tavalyi interjúját Marco Mendozával!

 


 

www.facebook.com/marcomendozaofficial 


 Viva La Rock címmel adta ki a harmadik szólólemezét Marco Mendoza, a The Dead Daisies tagja, aki korábban számos zenekarban megfordult. Mendoza 2018-as albuma annyiban eltér az előző kettőtől, hogy a címéhez méltó módon ezúttal egyértelműen a rock került a fókuszba, amit az első kislemezdal, az album címadója is jól tükröz.Nyolc évnyi szünet után jelenik meg a harmadik szólólemezed, a Viva La Rock. Miért kellett ennyit várni rá?

"Az elmúlt 8-10 évben rengeteg minden történt, el sem tudom mondani, mennyire elfoglalt voltam. Ott volt a Thin Lizzy, aztán jött a The Dead Daisies, de közben dolgoztam Dolores O'Riordannel (a nemrég elhunyt Cranberries énekesnő) is. Több session-felkérésem volt, rengeteg telefonhívást kapok, és igyekszem mindenre sort keríteni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy családos ember vagyok, feleségem és gyerekeim vannak, így ha van egy kis időm, szeretném velük tölteni.

A nagylányom 14 éves, a fiam 10, hamarosan mindkettőjüknek itt a születésnapja. Nemcsak számomra, számukra is fontos, hogy együtt ünnepelhessek velük, s hogy ott legyek mellettük, miközben felnőnek. Őszintén szólva nem is igazán voltam tudatában annak, hogy már ennyi év eltelt a második szólólemezem óta, de igazad van, ez tényleg hosszú idő volt.

Azt gondolom, ha valaminek tényleg eljön a megfelelő ideje, arra úgyis ráérzünk, és akkor csak hagynunk kell, hogy megtörténjen. Így volt ez a Viva La Rock esetében is. Most, hogy elkészültem vele, azt kell mondjam, boldog vagyok, hogy ennyit vártam, mert úgy érzem, hogy a végeredmény nagyon jól sikerült."

 
Soren Andersennel készítetted a lemezt. Miért éppen rá esett a választásod?

"Sorennel már közös történelmünk van, egy igazi barát, emellett nagyszerű zenész, dalszerző és technikus is. Minden megvan benne! Már évek óta beszélgettünk arról, hogy valamikor összehozunk közösen egy lemezt. Ha őszinte akarok lenni, már az első lemezem, a Live For Tomorrow megjelenése után felmerült ez az ötlet, de akkor nem jött össze, viszont a Casa Mendoza album kiadását követően már a turnézenekarom tagja volt. Nagyon kedveljük egymás társaságát, de a közös munkának most volt itt az ideje. Szerencsére mindketten tudtunk erre időt szakítani, onnan pedig minden magától ment. Nagyon élveztem a közös munkát Sorennel, semmi stressz nem feszített bennünket, minden nagyszerűen működött."Soren Andersen társszerző is a dalokban. Kinek a zenei ízlésvilág tükrözik inkább a dalok, a tiédet vagy az övét?


"Ezt így nehéz egyértelműen kijelenteni. Az ötletek alapvetően az enyémek, de Soren is fontos szerepet játszott a dalok véglegessé válásában. Úgy történt a dolog, hogy összeültünk megvitatni az ötleteimet, s így Soren segített kidolgozni őket. Ugyanakkor az is tény, hogy teljes mértékben követte az elképzeléseimet, amiért nagyon hálás vagyok. Rengeteget segített, az egész folyamat során mellettem állt és támogatott. "MARCO MENDOZA - Sweetest Emotions (szöveges videó a 2018-as Viva La Rock albumhoz)


Az albumról elsőként a címadó dalt tettétek közzé, ami akár egy The Dead Daisies dal is lehetne. Aztán később kiderült, hogy a zenédre jellemző funk és R&B hatások sem tűntek el, azok is felelhetőek a lemezen.


"Ez valóban így van, s azt gondolom, hogy ezek az elemek mindig is bennem, velem lesznek. Hatások azonban máshonnan is jönnek, hiszen session-zenész vagyok, aki rengeteg projektben vett részt. Ezek mindegyike hozzátett valamit ahhoz, aki lettem, ezeket mind magamban őrzöm. Ha leülsz zenét írni, szabadjára engeded a gondolataidat, s nem tudod befolyásolni az érzéseidet. Nem gondolsz arra, hogy az adott dal túl funkysra, túl blues-osra vagy túl R&B-sre sikeredett-e, egyszerűen csak hagyod, hogy a dal oda fejlődjön, ahova akar. Mexikó mindig óriási hatással volt rám, de mégis egy rock'n'roll kedvelő, blues-os srácnak tartom magam. Végülis ha megnézed a dalaimat, mindegyik rock'n'roll, nem?" (nevet)Valóban, a Viva La Rock igazi rock album...

"Igen, pontosan erről van szó. Remélem, hogy az emberek is úgy érzik, hogy egy igazi tökös rock'n'roll albumot tartanak a kezükben."

 
Beszéljünk még egy kicsit a lemezről. Hogyan vettétek fel a Viva La Rockot? Sávonként, vagy te még annak a régi játékmódnak vagy a híve, ami szerint egy az egyben kell feljátszani a dalokat?

"Összegyűltünk, hogy felvázoljuk az ötleteket. Kidolgoztuk azokat, de nem teljes dalokat írtunk, csak javaslatokat, és utána nagyrészt együtt vettünk fel mindent. Előfordult, hogy egy-egy gitárrészt külön is rögzítettünk, de leginkább régisulisan oldottuk meg a dolgot. Szerintem a legfontosabb a hangulat, ez alapján alakultak a dalok is. Ha a hangulat jó, akkor már nem lehet rossz a végeredmény. Én azt mondom, a zenének az a lényege, hogy jól érezzük magunkat! Szeretem azt az érzést, amikor mindenki egy szobában van, és együtt játsszuk fel az adott dalt, Szerintem ez egy nagyon különleges dolog, aminél nem is létezik jobb érzés."
 MARCO MENDOZA - Viva La Rock (a 2018-as Viva La Rock albumhoz)


Morten Hellborn dobost honnan szedted össze?


"Morten Koppenhágában él, és Sorenhez hasonlóan ő is egy nagyszerű zenész. Mindketten nagyon híresek Skandináviában, rengeteg session felkérést vállalnak, úgyhogy szinte már mindenkivel játszottak. Amúgy Morten is a turnézenekarom tagja volt korábban. Felhívtam, ő pedig rögtön igent mondott, aminek nagyon örültem, mert már annak idején is tökéletesen működött közöttünk a kémia. Ha már évekkel ezelőtt is nagyszerűen tudtunk együtt dolgozni, azt gondoltam, most is remek lesz a közös munka. Morten egy fantasztikus dobos, aki óriási erővel adja elő a dalokat, s ez szerintem nagyon fontos."Az albumon van egy Thin Lizzy feldolgozás, amelyben két vendégzenész is hallható, Richard Fortus a Guns N’ Roses-ból, illetve Mike Tramp, az egykori White Lion frontembere. Miért éppen rájuk esett a választásod?

"Richarddal már a Thin Lizzy-ben és a Dead Daisies-ben is játszottunk együtt. Jött a lehetőség, én pedig egyszerűen rákérdeztem, hogy volna-e ideje rám. Nagyon hálás vagyok a közreműködéséért, hiszen gondolhatod, milyen elfoglalt most a Guns 'n Roses-szal! A Thin Lizzy-ben eltöltött közös időkre gondolva vettettem fel, hogy feljátszhatnánk egy Thin Lizzy dalt, aminek Richard nagyon örült. Amikor felhívtam még otthon volt St. Louis-ban, de olyan izgatott lett, hogy már a következő nap megjelent a stúdióban, hogy felvehessük a Chinatownt! (nevet)

Mike Tramp Dániában él, és Skandináviában sokan tudják róla, hogy mekkora Thin Lizzy rajongó. Nála egy nagyon egyszerű beszélgetéssel kezdődött az egész. Mondtam neki, hogy Dániában dolgozom az új lemezemen, és megkérdeztem, hogy vállalna-e egy vendégszereplést. Aztán egy reggel elküldtem neki a dalt, ami szerencsére tetszett neki, és 5-6 óra múlva visszaküldte úgy, hogy már rögzítette is a sávokat. Nagyszerű munkát végzett! Köszönöm, Richie, köszönöm, Mike, hogy részesei voltatok a munkámnak! A következő albumom turnéjának talán együtt indulunk neki, még ez is szóba került köztünk!" (nevet)
 
 


A két feldolgozást, a Thin Lizzy Chinatownját és a Hey Babyt Ted Nugenttől azért választottad, mert ezzel utalni akartál a korábbi munkáidra?


"Igen, így van. Szerettem volna valahogy meghálálni a Thin Lizzy-nek, hogy annyi évet eltölthettem velük. Tudod, 22 évvel ezelőtt csatlakoztam a zenekarhoz... Ez a feldolgozás egyfajta tiszteletadás a fantasztikus zene, a nagyszerű turnék előtt. Hasonló okból választottam a Ted Nugent dalt is. Évekig voltam Ted zenekarának tagja, s nagyszerű turnék és élmények vannak mögöttünk. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy egy-egy ilyen feldolgozás a legjobb módja annak, hogy a fiatal generációk tagjaival megismertessük a klasszikus dalokat.

A Dead Daisies miatt a fiatal rockrajongók részéről én most nagyobb figyelmet kapok, s ezért talán a szólólemezem is eljut hozzájuk. Remélem, ha ez alapján rákeresnek a Thin Lizzy által játszott Chinatownra, majd a többi dalra, rátalálnak arra a fantasztikus zenére, amit a fiúk megalkottak."Van a lemezen egy ballada is, amit nagyon személyesnek érzek…

"Igen, ezt is nagyon jól látod. Tudni kell rólam, hogy nagy rajongója vagyok a balladáknak, és az ilyen szentimentális dolgoknak. Ezt a dalt a feleségemnek címeztem, róla is neveztem el a balladát. Rengeteget utazom, ezért úgy éreztem, muszáj kimutatnom valahogy, hogy habár ez az életem, de nagyon hiányzik nekem.

Meg kellett mutatnom, hogy a turnézás közben mennyire érzem a hiányát, mennyire hiányzik az otthonunk, a gyerekeink, a családunk. Igazából ennyi a története. Ahogy említettem, szeretem a szentimentális dolgokat, ez a dal pedig egy őszinte vallomás. Egy olyan érzés kifejezése, amit mindig is magamban hordoztam, de most engedtem, hogy egy dallá nője ki magát."Ezek szerint a zenélés mellett létezik számodra egy másfajta élet is. Milyennek képzeljük el Marco Mendozát, ha éppen nincs a színpadon vagy a stúdióban?

"Az igazi szenvedélyt a gyermekeim jelentik a számomra. Aztán van egy nagyszerű feleségem és egy édesanyám, akikkel igyekszem minél több időt eltölteni, s ilyenkor rengeteg szeretet vesz körül. Szeretek úszni, szörfözni, ahova a gyerekeimet is magammal szoktam vinni.

Közvetlenül a vízpart mellett lakunk, imádom a vizisportokat! Rendszeresen járok edzeni, s minden évben elmegyek síelni is valahova, az a másik nagy kedvencem. Szeretek továbbá vadászni és halászni is, ezeket szintén elég gyakran űzöm. Rengeteg szenvedély van az életemben, szerencsére a drogokat és az italt le tudtam cserélni ezekre a tevékenységekre. A zene pedig az életet jelenti számomra!"Az imént a pályafutásod két fontos állomásáról beszéltél, a Ted Nugent mellett, valamint a Thin Lizzy-ben eltöltött évekről. A szentimentalizmusod arra is kiterjed, hogy időnként visszatekintesz ezekre az állomásokra?


"Igen, nagyon szívesen nosztalgiázom. Fantasztikus évek állnak mögöttem, nagyszerű utazás volt az egész. A mai napig meglepnek azok a telefonhívások, amikor valaki, egy régi ismerős felkér, hogy szerepeljek a lemezén. Mindezért nagyon hálás vagyok, ugyanakkor kiváltságosnak is tekintem magam, hogy ennyi mindent átélhettem a zenének köszönhetően. Nem tudom, hogy még mennyi évem van hátra ebben az iparban, de minden egyes percért hálás vagyok! Jelenleg a Dead Daisies az egyik legfontosabb állomás az életemben, nagyon élvezem a közös zenélést, a fiúk társaságát! Igyekszünk mindig előrébb lépni, hamarosan jön is az új albumunk, a Burn It Down."Mi tartasz a legszebb pontnak a karrieredben?

"Rengeteg ilyen van, több is azonnal beugrik. A Whitesnake David Coverdale-lel, Ted Nugent, a Thin Lizzy évek, vagy a közös munka Dolores O'Riordannel, aki nagyon kedves barátom volt. Még mindig felfoghatatlan számomra, hogy eltávozott közülünk... Két albumot készítettünk el együtt, fantasztikus barát volt, a közös munka pedig nagyon kreatív, mindig szívesen emlékszem vissza rá.

 De ha már ennyire belementünk a múltba, akkor muszáj megemlítenem a Blue Murdert is, ahol John Sykes-szal játszottam együtt. Nemrég találkoztam vele, és elkezdtünk beszélgetni arról, hogy folytatni kellene a közös munkát. Talán erre is sor kerülhet a közeljövőben.

A kérdésedre nem tudok egyértelmű választ adni, hiszen az egész utazásom álomszerű, rengeteg jó dolog történt velem, nem tudnék csak egyet kiválasztani közülük. Inkább azt mondanám, hálás vagyok minden egyes pillanatért. Nemrégiben beszélgettünk arról, hogy annyi minden történt már velem, hogy talán egy könyvet is megérne. Ha minden jól megy, hamarosan el is kezdünk dolgozni rajta. Szeretném megmutatni az embereknek ezt a fantasztikus utazást.

Szeretném megmutatni, hogy alkohol és drogok nélkül is végig lehet csinálni ezt az egészet. Több mint 30 éve élek absztinensként, amit mindösszesen kétszer szegtem meg, 1987-ben, illetve azon a bizonyos szeptember 11-én... Sajnos rengeteg sikeres zenészt vesztünk el a függőségük miatt, szeretném erre kihangsúlyozni a könyvet. Az élményeimre, a tapasztalataimra, mert hidd el, rengeteg mindent láttam az évek során."És mi az, amire legkevésbé vagy büszke?

"Semmit sem bántam meg, azt vallom, hogy minden okkal történik. Nem bántam meg egy albumot sem, mint ahogy a korábbi válásomat, a családi életem alakulását sem. A korai drogozásokról és ivászatokról is azt gondolom, szükségesek voltak ahhoz, hogy azzá váljak, aki ma vagyok. Fiatal voltam, akkoriban formálódott az életem és a személyiségem, ezek is hozzásegítettek a mai Marco Mendoza kialakulásához."

 
Viszonylag gyakran váltogatod a zenekaraidat. Meg tudnád magyarázni ennek az okát?

"Talán az, hogy nagyon hamar stúdiózenésszé váltam, ami pedig azzal is járt, hogy ha valaki hívott, hogy játsszak az albumán, vagy menjek el vele turnézni, örömmel mondtam igent. Így indult a Whitesnake is, David Coverdale hívott, hogy új lemezt szeretne készíteni, és tetszik neki a játékom, ezért rám gondolt. Sok-sok évet fektettem a Whitesnake-be, és nem bántam meg, mert az egyik legjobb időszakom volt. Imádom Davidet! Különben is, tudnál nemet mondani, ha az egyik legnagyobb kedvenced telefonál? Ugyanez volt a Thin Lizzy-nél is! Egyszerűen nem lehetett nemet mondani! (nevet)

Annak idején nem így terveztem a karrierem. Sőt, nem is terveztem, csak úgy megtörtént az egész, de nagyon örülök, hogy így alakult. Fantasztikus az a névsor, akikkel együtt dolgozhattam. Ott volt Bill Ward, a Black Sabbath dobosa, akinek játszottam az első albumán, aztán jött a Blue Murder két lemeze, majd öt vagy hat album John Sykes-szal. Játszottam Edgar Winterrel, a Lynch Mob tagjaként George Lynch-csel, aztán a Soul SirkUS-szal, amelynek az a Neil Schon volt a gitárosa, aki utána a szólólemezére is meghívott... Rengeteg album, rengeteg turné! De jelenleg csakis a Dead Daisies-re és a szólókarrieremre igyekszem fókuszálni..."

 
Ha már szóba hoztad a The Dead Daisies-t, amelyben szintén remek zenészek, nagyszerű karakterek dolgoznak együtt, érdekelne, hogy véleményed szerint mi az, ami leginkább összetart benneteket?


"Erre nagyon egyszerű a válasz. Öt olyan srácról van szó, akik imádják a zenét, és van számottevő múltjuk is a zenében, ezért tudják értékelni a jót. Szeretünk közösen dalokat írni, s talán mondhatom, hogy jók is vagyunk ebben. S persze törekszünk arra, hogy a színpadon is jók legyünk, a legjobb koncerteket adjuk. Ennyi a nagy titok, nem több!

Természetesen azt is hozzá kell tenni, hogy egy nagyszerű menedzsment áll mögöttünk, fantasztikus emberek vesznek körül minket a munkánk során, akik ugyancsak azért dolgoznak, hogy a Dead Daisies egy sikeres zenekar legyen. A kiadó, a producer, a közösségi médiát kezelő csapatunk mind-mind nagyon érti a dolgát, ilyen emberek mellett öröm dolgozni. Nagyszerű lett az új Dead Daisies album, akárcsak a szólólemezem! Egy kicsit zavarban is vagyok, hogy melyiket népszerűsítsem jobban!" (nevet)Jelenleg a szólólemezeddel turnézol, miközben tényleg heteken belül jön az új The Dead Daisies album, amit ugyancsak egy nagyszabású koncertsorozat követ. Hogy fér bele az idődbe a szólóturné?

"Ha valamit nagyon szeretnél megtenni, akkor arra szakítasz időt és energiát. A mai napig imádok közönség előtt játszani, kevés ember előtt egy kis klubban, nagy tömegeknek óriási fesztiválokon és arénákban, vagy rádió- és tv-felvételeken, teljesen mindegy. Mindet kipróbáltam már, s minden ilyen alkalomnak megvan a maga varázsa. Vettem már részt tévés talk show-ban, zenéltem filmekben is, tényleg nem lehet már nekem újat mutatni. Szeretem a kihívásokat, ez éltet! Azt hiszem, ameddig csak lehet, szeretnék színpadon állni, ahol önmagamat adhatom. Persze emögött is van egy üzlet, ebből tudom eltartani a családomat, de amikor a színpadon állok, ez az utolsó, amire gondolni szoktam.

Március 4-én Budapesten is lesz egy koncertünk, a Backstage klubban fogunk játszani, s megígérhetem, hogy egy fantasztikus koncertnek lesztek részesei, mint ahogy az április 27-i Dead Daisies esetében is! Sőt, remélem, hogy a tavaszi koncert kapcsán valami nagyszerű meglepetéssel jelentkezhetünk hamarosan..."

 Mennyiben lesz más a mostani szólókoncerted programja, mint amit az őszi turnén hallhattunk tőled?

"Mivel most jelent meg az új szólóalbumom, a Viva La Rock, ezért természetesen több új dalt is eljátszunk majd. Emellett régebbiek is előkerülnek, s nagyon szeretek feldolgozásokat is játszani a koncertjeimen. Minden egyes alkalommal ebből a kínálatból variálom össze a programot."Tavaly ősszel a dobos John Macaluso és a gitáros Michael McCrystal volt a két zenésztársad a színpadon. Most is velük érkezel Budapestre?

"Michael idén is csatlakozik hozzám, a dobosom pedig Kyle Hughes lesz, aki korábban Bumblefoottal turnézott együtt. Nagyszerű zenész, nemcsak dobol, de remekül énekel is. Emellett fiatal és éhes a sikerre, a közönség szeretetére. Mindig próbálom magam tehetséges emberekkel körülvenni, ezért is örülök annak, hogy ők ketten csatlakoznak hozzám."Az őszi turnén volt már egy Viva La Rock CD a merchpultnál, ám az gyakorlatilag az előző két albumod speciális kombinációja volt. Nem félsz attól, hogy az azonos cím miatt mindazok, akik megvették azt a lemezt, az új albumodat nem fogják, mondván, hogy az már megvan nekik?


"Nem hinném, és egyáltalán nem egy hiba miatt történt így, hanem szándékosan. Az ügynökség, aki lekötötte a koncertjeimet, szeretett volna valamit megjelentetni a turnéra. Egy barátom javasolta azt, hogy hozzunk ki egy olyan kiadványt, ami mindhárom szólólemezemet egyesíti, és amivel búcsút mondhatok a korábbi albumoknak. Mostantól kezdve ugyanis szeretnék teljesen a Viva La Rock-ra, valamint az azt követő szólólemezemre fókuszálni.

A Viva La Rock kreatív időszaka ugyanis olyan jól telt, hogy már a következő lemezről is elkezdtünk beszélgetni, s folyamatosan gyűjtjük is hozzá az ötleteket. Ha minden a terveim szerint alakul, akkor jövőre egy újabb Marco Mendoza szólólemezzel lephetlek meg benneteket.

Ami pedig az általad említett CD-t illeti, abból mindösszesen 200 darab létezik, kifejezetten azoknak a Marco Mendoza rajongóknak szánva, akik eljöttek a tavalyi turnéra. Az összes lemez elfogyott a koncerteken, remélem, mindegyik jó helyre került."

 

 

 
 

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) HammerWorld Forró Drót (hu/atom) nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.