Kalapács – Húsz év nagyon hosszú idő egy zenekar életében – átfogó interjú Weisz László gitárossal

Hogyan ünnepelhet egy zenekar, ha éppen 2020-ban húsz éves?! Leginkább sehogy… Nos, az idén jubiláló Kalapács zenekar ebben az elátkozott évben az évfordulóból kihozta a maximumot, amit ki lehetett préselni belőle. Készült ugyanis egy új album, illetve egy olyan tiszteletadás is történt irányukba, amire itthon még nem volt példa. A Világvégre albumról, a jubileumról, a dupla lemezes tribute korongról és magáról 2020-ról beszélgettünk a csapat egyik hathúrosával és stúdió felelősével, Weisz Lászlóval!

Szia! Megtisztelő, hogy elfogadtad a megkeresést, üdvözöllek a Fémforgács felületén! Gratulációval kell kezdenem! A Világvégre album a Mahasz listájának élén szerepel, illetve több korongotok is ismét a top 40-be került. De a lényeg, hogy húsz éves a csapat és az Ösztön lemez óta minden fronton ugyanaz az öt ember alkotja a felállást. Annak idején milyen tervekkel állt össze ez az ötös? Milyen távra terveztetek akkoriban?

Józsinak akkoriban szüksége volt egy zenekarra, akik koncerten kísérik. Az Omen már nem volt mögötte, de akkoriban is fellépett itt-ott. Hol jó csapat volt körülötte, hol nem annyira, így szüksége volt egy stabil felállásra. Az évek alatt kiderült, hogy jól tudunk együtt dolgozni, el tudjuk viselni egymás hülyeségét. Állandó vesszőparipám, hogy a zenélés olyan, mint a házasság, csak még rosszabb, mert nem kettő, hanem akár négy-öt embert is össze kell tartani. Húsz év nagyon hosszú idő egy zenekar életében, de ebbe sosem gondoltam bele, így most sem agyalok ezen. Senki nem tudhatja, meddig tarthat a dolog, örülni kell ennek a húsz évnek! Egyébként én is úgy gondolom, hogy ebből az évből ennyit lehetett kihozni.

A ’80-as és a ’90-es években felbukkant magyar csapatoknak megvannak a közmegegyezéses klasszikus lemezeik. A Pokolgép kapcsán a többség az Éjszakai bevetést, az Omen esetében a Jeleket, a Moby Dick lemezei közül pedig a Kegyetlen éveket tartja a legjobbnak. A később feltűnt zenekaroknál, így nálatok sincs ilyen “objektív” alaplemez. Mi lehet ennek az oka, illetve Te melyik Kalapács lemezt tartod a legjobbnak? Az újat most nem ér mondani!

Szerintem az Ösztön volt a legjobb lemezünk, de persze ez csak az én véleményem. Ennek két oka is van, egyrészt nem a lemezen hallható szerzemények milyensége határozza meg egy dal klasszikusságát, hanem az akkoriban megélt élmények. Tehát lehet, hogy valakinek azért olyan klasszikus például a Judas PriestBritish Steel lemeze, mert akkor b…ott be először vagy akkor ismerkedett meg a feleségével, stb. Így aztán emlékek kötődnek hozzá, amit a későbbi lemezek már nem tudnak visszaadni. A másik dolog pedig egy technikai különlegesség; az Ösztön lemez még szalagra lett rögzítve, így sokkal dinamikusabban szól. Szegény megboldogult Küronya Mikit soha többé nem tudtuk rávenni az ilyen jellegű munkára.

Rátérve a Világvégre albumra; az Enigmát kiemelkedőnek tartom, a legutóbbi Örökfekete azonban sajnos elment mellettem. A friss lemez viszont úgy érzem, hogy az egyik legerősebb albumotok! Mit gondolsz a három legutóbbi Kalapács anyagról? 

Nekem mindhárom a gyermekem, zeneileg mindegyiket erősnek érzem. Szövegben viszont nagyon mások. A Világvégre szövegileg kimondottan pozitív hangvételű lemez, az Örökfekete ennek a szöges ellentéte. Nyilván a legutolsó gyerek mindig egy kicsit a szíved csücske, de ezt az idő majd megoldja.

A friss lemez ismét az Ecseri Vasműben, azaz nálad készült. Mennyire nehéz külső füllel hallgatni magatokat? A vírushelyzetben hogyan zajlottak a felvételek? Gyakran megfordulnak a stúdióban más zenekarok is?

Hála istennek mióta nálam készülnek a Kalapács lemezek, nem én vagyok a zenei rendező, hanem a dobosunk, Beloberk Zsolti. Zenei rendező és hangmérnök; ez túlzottan megterhelő lenne a fülnek és nem is lenne túl objektív megoldás. A lemez felvételei egyébként ugyanúgy történtek, mint máskor. Jött mindenki és tette a dolgát, csak én találkoztam mindenkivel. Ez a jelenlegi állapot most egy jó lehetőség a zenekarok számára, hogy felvételeket készítsenek, tehát nem panaszkodom, hiszen van munkám. Jelenleg a Bermuda Rock Band vesz fel nálam egy dupla lemezt.

A dalszerzésbe ezúttal mennyire folytál bele? Négy zeneszerző is dolgozik a bandában, mennyiben más a stílusotok, mindenki kész nótákkal szokott jelentkezni?

Minden lemezre öt dalt viszek. Mindannyian másképp dolgozunk, Lajcsi (Sárközi Lajos gitáros) pl. csak néhány riffet pakol egymásra és Zsolti rázza neki gatyába a dolgokat. Én komplett, kész dalokat készítek, felénekelve, de Zsolti minden dalt alakítgat még. Egyébként ennél a lemeznél volt is súrlódás, mivel nem egyeztek a vélemények. Tizennyolc nótából tizenkettőt kellett kiválogatni, és ezen azért volt vita. De ez legyen a legnagyobb gond…

A szövegek mikor íródtak, illetve hatással volt-e rájuk az az őrület, ami márciustól zajlik?

A többségük korábban íródott, de kb. a 20% már a járvány idején készült, ha jól emlékszem. Mint említettem, ez egy pozitív hangvételű lemez. Amikor a szövegek többsége íródott, Józsi mentálisan nagyon is rendben volt, és ez kihatott a szövegekre is. Szóval, ha most írna szövegeket, nem vagyok benne biztos, hogy ilyenek lennének.

A jubileumi új stúdiólemezzel egyidőben egy olyan tribute lemez is megjelent, amire itthon még nem volt példa, legalábbis nem emlékszem olyan esetre, hogy metal vonalon bárki esetében dupla lemeznyi előadó rótta volna le a tiszteletét. Ebbe a kiadványba mennyire folytatok bele?

Eleinte nagyon is, az eredeti terv ugyanis szimpla lemez lett volna húsz nótával (20 év – 20 dal). Aztán felmerült, hogy a húsz dal nem fog felférni egy lemezre, hiszen nem mindenki gondolkodik két-három perces szerzeményekben. Na, ettől a ponttól a kiadó átvette az irányítást és csak jöttek-jöttek a zenekarok, így lett dupla a lemez.

A Judas Priest és a British Steel lemez köztudottan Józsi egyik nagy kedvence, így nem véletlen a Ram it Down album képét idéző borító. Te hogy állsz a Judas Priest-tel, illetve ezzel a kicsit mostoha sorsú 1988-as koronggal?

Mindig is nagyon szerettem ezt a riffközpontú zakatolós metalt, de mindenevő vagyok. Nálam jól megfér a Judas Priest, az Iron Maiden és a Shakira lemez mellett. A Ram it Down nem a favoritom tőlük, a Turbo viszont az egyik nagy kedvencem és azután ezt a korongot nem éreztem olyan erősnek. Viszont kétségtelenül egy igazi Judas album, tehát mai füllel tökéletes.

A Kikalapált dalok lemezen melyek voltak a számodra leginkább meglepő átdolgozások?

Nyilván azok, amelyek teljesen ki lettek forgatva eredeti külsejükből. Ilyen például a Balkan Fanatic, ami egyébként a legnagyobb kedvencem, vagy a RomEr, de a Republic is egész más így. Érdekes, hogy mennyire nem a stílus a lényeg, hanem a harmóniák. Egy jó dal más stílusban is megállja a helyét, persze a jó zenészek sem ártanak, belőlük viszont volt dögivel!

Ahogy az elején is utaltam rá, két évtizede stabil a csapat felállása, a zenekaron kívül is rendszeresen tartjátok a kapcsolatot?

Nem mondanám szorosnak a kapcsolatunkat a hétköznapokban, de az élet megtanított rá, hogy ki az igazi barát. Ha bajban lennék és felhívnám a Zsoltit vagy a Pistit (Beloberk István basszusgitáros), tuti segítenének, amiben csak tudnak, és ez fordítva is igaz. Nem kell folyamatosan egymás seggében lennünk ahhoz, hogy jól meglegyünk. Sőt! Amikor koncert van, bőven vagyunk együtt sülve-főve.

Jelen helyzetben, amikor tervezni sem érdemes, mik a célkitűzések a csapat számára?

Játszani végre! Nagyon hiányzik a koncert. Imádom a családomat, de néha már egymás idegeire megyünk!

A Kalapács mellett az utóbbi időben két szólólemezed is készült. Lesz folytatása a dr. Weisz-féle konzíliumoknak?

Lehetséges, ugyanis fel van véve tizenkét kiadatlan dal, de még bizonytalan vagyok, hogy Dirty Dance 3., vagy Dr. Weisz 3. legyen-e belőle. Ha Dr. Weisz lesz, azon is gondolkodtam, hogy most egy énekessel venném fel a dalokat. Ezt a vonalat már nagyjából körbejártam. Nem tudom, lenne-e még értelme egy harmadik lemezt kiadni tizenkét énekessel és ugyanennyi gitárossal. Ezeken még gondolkodom…

A végére egy személyesebb kérdés, egykori zenekarod, a Wild Side neve időről időre felbukkan különböző gyűjtői vagy rajongói fórumokon. A Füstös aggyal kazetta kapcsán felmerült-e esetleg egy CD-s kiadás lehetősége? Van realitása ennek a dolognak?

Nem hiszem, mivel Hercegh Csabi, az énekes mesterfodrász és eszméletlenül el van havazva. Kb. tíz éve zenéltünk együtt egyetlen dal erejéig, és elég negatív volt azzal kapcsolatban, hogy ezt a produkciót felújítsuk. Ha mégis, remélem nálam vesszük fel a dalokat! Egyébként a Jack Daniels dalok újra fel lesznek játszva, nagy kedvencem volt az az anyag, és megtisztelő, hogy ezúttal az én stúdiómat választották.

Az interjút készítette: Andris

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.

Szólj hozzá!