Új számmal és közösségi finanszírozással megy tovább a While She Sleeps

A múlt héten a While She Sleeps elég nagy hype-ot csapott egy fontos bejelentésnek, ami a felvezető szöveg szerint meghatározó fontosságú a zenekar jövőre szempontjából. Az egész úgy hangzott, mintha a feloszlásra készülnének, de minimum egy énekescserére… Aztán végül annyi történt, hogy csináltak egy Patreon-profilt, amin keresztül a rajongók közvetlenül támogathatják a zenekart anyagilag. De ezt tényleg annyira túlpörgették, hogy emellett csomó rajongónak fel sem tűnt egy másik, fontos dolog:

Megjelent egy új dal, és tavasszal jön az ötödik nagylemez.

Az április 16-án megjelenő album és a klipes single címe egyaránt Sleeps Society, ami egyébként a Patreonon üzemeltetett rajongói klub neve is.

A banda nagyon igyekszik úgy beállítani a patreonos kampányt, mintha az valami forradalmian új találmány lenne tőlük. Mintha most ők lennének a zeneipar Robin Hoodjai, akik napjaink kiszámíthatatlan gazdasági helyzetében, turnék hiányában is megoldják, hogy a rajongók pénze eljusson a művészekhez. Meg mintha ők taposnák ki ezt az utat más zenekarok előtt a vadonban. Ezzel viszont van néhány probléma.

  • Kezdjük ott, hogy ez egyáltalán nem a saját találmányuk, hiszen a Patreon platform eleve pontosan erre a célra lett létrehozva évekkel ezelőtt, nekik meg mindösszesen annyi dolguk volt vele, hogy rányomtak a Regisztráció gombra.
  • Ezt egyébként már több, elég nagy névnek számító zenekar is megtette előttük, például a Darkest Hour, a Carnifex vagy a Ne Obliviscaris.
  • Arról nem is beszélve, hogy ez az egész modell csak addig lesz működőképes, amíg kevés banda próbálkozik vele. Eleve kevés az olyan szuperrajongó, aki egy-egy lemez, póló vagy koncertjegy árán felül is hajlandó pluszban támogatni a kedvenc zenekarát. És persze ahogy a színteret alkotó rajongók száma, úgy a tőlük beszedhető pénz mennyisége is véges, így minél többen próbálnak merni a fazékból, annál kevesebbb leves jut majd egy-egy zenekarnak.

A WSS-nek egyelőre bejött a dolog, legalábbis a legdrágább (havonta 20 és 60 fontos, azaz kb. 8000, illetve 24 000 forintos) támogatói csomagok már mind el is keltek. Összesen egyébként kicsivel több, mint 2000 támogatót szedtek össze. Összehasonlításképp: facebookon 326 ezer lájkjuk, instán kerek 200 ezer követőjük van.

//www.youtube.com/watch?v=j5mKa0r8Fjk

Fotó: Somogyi Lajos

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Nuskull Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.

Szólj hozzá!