Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #24

Kicsi fellélegezhetünk mindenapjaink káoszából. Lazul a gyeplő, talán a fegyelem, de a zenéink továbbra is hozzák a szigort. E heti válogatásunkon nyitásként izomból érkezik a ’90-es évek death metal hulláma, ami egészen az elektronikus sötétségbe borított kozmoszig ér. De ez a sötétség nem fog ki a hazai pszichedelikus bluest játszó űrlovasainkon és jól ismeret progresszív teásainkon, akik jellegzetes zenéjükkel még a hipnotikus hatású féltet tanok ősrobbanásaival is szembeszállnak.

Clairvoyance

A lengyel származású Clairvoyance annyira friss banda, hogy szinte a nyomdafesték még meg sem száradt első demójukon. A banda leginkább a klasszikusnak mondható a ’90-es évek eleji finn éra régisulis death metal vonalán mozog, némi black metal befolyással homlokon csókolva. 10 perces demójuk három dalában nyakig dagonyázhatunk a halál mocsarába. Ígéretes.

Antares

Az avantgárd elektro-ambient, black metalos Antares duó (MB zeneszerző, RW szövegíró – énekes) zenéjében a kozmosz azon sötét zugaiba visz el minket, amik eddig csak képzeletünkben kavarogtak. Portal EP-jük öt tételében a fekete fém rideg sebességétől hajtva, szintetizátorokat és elektro-effektusok segítségével léphetünk át fényévnyi távolságokat és jutunk el a tér és a sötétség csepfolyós csengésű végtelenségébe.

The Space Huns

A szegedi The Space Huns egy instrumentális stoner/blues jam zenekar, amit az egykori minimál Bogart egyes tagjai alapítottak és valamilyen formában a bandának a hagyományait viszik tovább. Az űr magyarok zenéjében a főbb szerepeket továbbra is az erősen improvizatív jellegű elszólós pszichedelikus bluesos témák kapják, amiket néha megcsavarnak egy-egy testesebb stoner fuzzal, mint például The Slow Mountain Tape tételük elszállós “keleties” dallamaiban. Három tételes EP-jük kellemesen vibrál, delejez… bár nekem kicsit olyan mintha a korábbi zenekar maradék témáit hozták volna ide, amivel semmi baj, ha annak egyenes folytatása lesznek.

Angertea

Azt is mondhatnánk, hogy egyfajta karantén jelleggel jelent meg az Angertea új Crocodile Nervest EP-je, de tudjuk jól, már jó ideje készültek rá a srácok. Nyolcszámos új anyagúkat vadonatúj daluk a Chris nyitja, ami a tőlük megszokott komplex TOOL-ságával hozza agyament csavarjait, csak úgy, mint az Obiat énekesével Pallagi Lazzal készített Faith No More feldolgozásuk a Death March, ami progresszív depressziós remegései az előbbiekre csak ráerősítek. Az EP-re feltették még négy jól ismert daluk (Interest Song, Seeds Of Hell, Damagebirth, Demons Surfaced) koncert felvételeit, valamint a Tisza akusztikus és a Seeds Of Hell akusztikus koncertjét. Kellemes merülés a csapat jellegzetes atmoszférájába, akusztikus dalaik révén pedig egy új arcukat is megismerhetjük.

VoidOath

A Costa Rica-i misztikus hangulatú sludge/death/doomt játszó VoidOath zenekart Közép-Amerika underground zenei éltének jól ismert tagjai hozták össze, azzal a céllal, hogy jelenkorunkra egy nyersebb megvilágítást adjanak a nekromancián keresztül. Illumination Through Necromancy debütáló EP-jükre három nehéz tétel került fel közel 35 percben. Mély hipnotikus hangulatú dalaikból egyfajta őserejű látomásokat árad, ami kivált egyfajta nyugtalanító, kényelmetlen érzetett, de egyben egy bölcsőszerű biztonságot is add. Mint egy primitív hullám, amit elsőre nehéz megszokni, de ha rákapsz, szívod magadba, mint az anyatejet. Szívjátok ti is!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.

Szólj hozzá!