Diószegi Kiki interjú

Diószegi Kiki 1991. augusztusában született. Vendéglátóipari végzettségekkel is rendelkezik, de a zeneipar a Down For Whatever énekeseként ismerheti. Ebből az interjúból talán jobban megismerhetjük, mesél a gyermekkoráról, az őt ért impulzusokról is.

Mikor és hol születtél?

’91 agusztusában születtem Budapesten. Ha nagyon konkrét akarok lenni, akkor a Szent János Korház szülészeti osztályán. Sajnos nem emlékszem, hogy hányas szobában.

Hol nőttél fel? Milyen volt a gyermekkorod?

Budaörsön nőttem fel és azóta is ott élek és nagyon boldog gyerekkorom volt.

Gyermekként miről álmodoztál? Mi szerettél volna lenni? Milyennek képzelted a felnőttek életét?

Rengeteg mindennel szerettem volna foglalkozni és emiatt viszonylag sok dologba kaptam bele, de szerencsére a szüleim és a nagyszüleim mindig mindenben támogattak. Alapjáraton hamar rájövök, ha valamihez nincsen affinitásom, ezért a legtöbb dolgot olyan gyorsan be is fejeztem, amilyen hirtelen elkezdtem. Nagyon korán megtetszettek a tetoválások és szerettem volna ezzel foglalkozni, de sajnos egy kört sem tudok szépen lerajzolni, úgyhogy gyorsan el is engedtem ezt a tervemet. Sokat számítógépeztem, ami a mai stúdiós munkáimhoz nagyon jól jön. De igazából szakácsként végeztem, majd bartender képesítést kaptam. Dolgoztam is a vendéglátásban egy ideig. Ezek után a Budapesti Metropolitan Egyetemen diplomáztam pr- és marketing szakon, ami szintén jól jön a mai napig a zenekarnál, bár most már Robi csinálja nálunk ezt a részt (és sokkal jobban, mint ahogy én tudnám). Én a posztok szövegeiért, a közönséggel való kapcsolattartásért és a kreatív részekért felelek.

Az egyetemmel egy időben felvételt nyertem a Kőbányai Zenei Stúdióba és ott dőlt el végérvényesen számomra, hogy a zenével szeretnék és fogok foglalkozni a jövőben.

Hogy milyennek képzeltem el a felnőttek életét?

Nehéz kérdés, mert valahogy mindig távolinak éreztem magamtól a felnőtt létet. Ma sem érzem magam teljesen annak.

Hány éves korodban kezdtél el a zenével foglalkozni? Milyen hangszeren tudsz játszani?

Ha jól emlékszem 10-12 éves lehettem, amikor megkaptam életem első gitárját és az általános iskolai tanárom tanított közel 8 éven keresztül. Ma már bánom, hogy nem foglalkoztam szorgalmasabban a hangszerrel, de a dalszövegírás és később az éneklés sokkal jobban érdekelt. Ekkor kezdtem el zongorázni és énekelni tanulni magántanároktól.

Erős kifejezés, hogy tudok játszani, de a zongorához, a gitárhoz és a basszusgitárhoz hozzá tudok nyúlni. Le tudom kísérni magam velük, de inkább énekesnek és előadónak tartom magam. Emellett inkább “hangszertulajdonosnak” haha.

A családban volt esetleg valaki, aki a zenével foglalkozott?

Édesanyám gyerekkorában zongorázni tanult, de hivatásos zenész nem volt a családban. A dédapám állítólag nagyon szépen tudott énekelni, és a családban szinte mindenkinek jó füle van. Szegények. A kezdetekben igen rosszul énekeltem. Sosem voltam különösen tehetséges benne. Sokat gyakoroltam és hosszú évek óta foglalkozom vele, ennyi a titok. Már ha ez titok.

Milyen iskolákba jártál? Melyik végzettségedre vagy a legbüszkébb?

Ahogy említettem szakácsként végeztem a középiskolában, majd bartenderként folytattam, ezután lett egy marketinges diplomám és vele egy időben a Kőbányai zenesuliban ének szakon fejeztem be a tanulmányaimat. Kérdés nélkül a zeneiskolára vagyok a legbüszkébb. Ha Kőbánya nincsen, akkor én sem ez az ember vagyok ma. A tudás mellett rengeteg barátot és kollégát ismertem meg. Egyik zenekarom és a stúdióm sem létezne, ha akkor nem vesznek fel oda. A mai napig elképesztő hálás vagyok mindenkinek, akik lehetővé tették ezt nekem.

Mindenki csak Kikiként ismer. Az anyakönyvezett neved mit jelent számodra?

Elég, ha mindenki így ismer.

Milyen családi közeg vett/vesz körül? Kivel milyen a kapcsolatod?

A szüleim elváltak, de van egy fantasztikus nevelőfaterom, akit édesapámnak tekintek. Szerencsés vagyok, mert ő és édesanyám a kezdetek óta támogatnak mindenben. Ha nincsenek, akkor egyedül biztosan nem tudtam volna elérni mindazt, amit idáig sikerült. Fontos megemlítenem a nagyszüleimet is, akik szintén rengeteget segítettek a nevelésemben és építettek engem az elejétől fogva. A nagymamámmal nagyon különleges kapcsolatom volt, megóvott mindentől és tűzőn-vízen keresztül átvitt, hogy sikerüljön minden, amit el szerettem volna érni.

Milyen embernek tartod magad? Mik a rossz tulajdonságaid?

Nagyon nehéz kérdés, nem is tudom ezt így megítélni. Úgy gondolom, hogy elég törtető és ambiciózus vagyok, ha kigondolok valamit és hiszek benne, akkor foggal-körömmel ragaszkodom hozzá és megyek előre, amíg nem érem el. Nyílván ezek a dolgok egyedül nem sikerülnének, de csodálatos emberek vannak körülöttem, akikkel ugyanabba az irányba evezzük a hajót.

Van egy jó pár negatív tulajdonságom. Elég nehezen tudom elengedni, ha valamit kitalálok és a többiek máshogy látják a dolgokat, de hallgatok a logikus érvekre. A zenésztársaim szerint könnyen be tudok hisztizni, de elég jól kezelik a dolgot és nagy türelemmel engem, úgyhogy ezért is hálás vagyok nekik. Emellett könnyen a rögeszmémmé tudnak válni a célok. Sokszor nem alszom, amíg nem fejeztem be egy munkámat vagy nem tartom tökéletesnek a dalszöveget, amit elkezdtem.

Van-e valamilyen szenvedélyed (gyűjtési szenvedély, káros szenvedély stb.) ?

Talán a legnagyobb káros szenvedélyem a kajálás. Nagyon kövér kölyök voltam, hosszú évekig szenvedtem emiatt és a mai napig iszom ennek a levét. Nagyon oda kell figyelnem, hogy ne hízzak vissza és “fitt” tudjak maradni a színpadon.

Emellett túl sokat nyomkodom a telefonomat. Sokszor a zenekari dolgok miatt, de kezdem észrevenni magamon, hogy egyre nehezebben teszem le a kezemből.

Mivel foglalkozol, ha nem a színpadon állsz frontemberként?

Ahogy már említettem van egy “Stray Heart Records” nevű stúdióm Budaörsön, ahova leginkább énekesek és narrátorok járnak felvételeket készíteni. Mivel én magam is énekes vagyok, ezért jobban átlátom a kollégáim problémáit, határait és szakmailag jobban tudok nekik segíteni a feléneklésnél. Full zenekari felvételeket már ritkán csinálok, tényleg inkább a teljes körű “vocal producing” részre feküdtem rá.

Hogy képzeljük el egy átlagos hétköznapodat jelenleg?

A hétvégék kivételével minden reggel edzéssel kezdem a napot. Felváltva kardió és erőnléti edzésekkel. Ezután a stúdióban dolgozom zenekarokkal, énekesekkel vagy utómunkálatokkal. Gyakran van próbánk és mindennap több órát foglalkozom a zenekari teendőkkel és a tervek összeírásával. Szerencsére mindenkinek ugyanilyen fontos ez a bandában, ezért 0-24-es kapcsolatban vagyok a tagokkal és sokat kommunikálunk.

Egy nap mennyi időt töltesz zenéléssel (szövegírással, énekléssel stb.)?

Nehéz ezt így megmondani. Verseket gyakrabban szoktam írni, de teljes dalszöveget csak akkor, amikor egy kész dalhoz készítem. Van bennem egy furcsa félelem. Sokszor rettegek attól, hogy mi van, ha nem jön több számomra megfelelő sor és megrekedek. Ezért nem is erőltetem az írást, csak feljegyzek egy-egy gondolatot, szót, sort és később visszatérek rá. De egyelőre szerencsére mindig jön új ihlet. Úgy gondolom, hogy csak addig szabad írni, amíg önmagadhoz hű és hiteles tudsz maradni.

Énekelni szinte mindennap szoktam.

Van valami, amit szívesen elfelejtenél?

Jöhetnék nagy közhelyekkel, hogy mindennek oka van és meg kell élni a negatív élethelyzeteket is, de természetesen van olyan, amit szívesen elfelejtenék. Viszont úgy gondolom, hogy ha nem is a legszebb, de a legőszintébb refrének pont ezek alatt a törmelékek alatt találhatóak. Szükségszerű rossznak nevezném.

Inkább optimista vagy inkább pesszimista vagy? Miért?

Inkább realistának gondolom magam, de könnyen át tudok fordulni pesszimistába. Ellenben a körülöttem lévő emberek ezt legtöbbször nem engedik, és így tiszta fejjel tudunk együtt gondolkodni a következő lépéseken.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.

Szólj hozzá!