Lynyrd Skynyrd – Elhunyt a zenekar egyik alapítója, Larry Junstrom basszusgitáros

70 éves korában elhunyt Larry Junstrom, a Lynyrd Skynyrd alapító tagja, írja a Rolling Stone. A zenész halálának hírét együttese, a 38 Special tagjai közölték a Facebookon. Junstrom a hatvanas évek közepén kezdte zenei karrierjét, a Lynyrd Skynyrd egy korai verziójában. A csapat tagja volt Ronnie Van Zant, Garry Rossington, Bob Burns és Allen Collins.

1964 nyarán néhány tinédzser, Ronnie Van Zant, Allen Collins és Gary Rossington alapította a Lynyrd Skynyrd együttest, először The Noble Five, majd 1965-től, amikor Larry Junstrom csatlakozott, My Backyard néven. Van Zant 1970-ben határozta el az újabb névváltoztatást, mérlegelték a The Noble Five név visszavételét és a One Percent nevet is. Végül gimnáziumi (Robert E. Lee Highschool) tornatanáruk, Leonard Skinner neve ihlette (aki nem igazán szerette a hosszú hajú rockereket), ekkor még betű szerint írva azt. Skinnerrel később baráti kapcsolat alakult ki.

Az együttes stílusát a legkorábbi időkben a brit ’60-as évek befolyásolta, kezdve a Beatlestől és befejezve a pszichedelikus rockot játszó Strawberry Alarm Clockig. Ezeket ötvözték szülőhelyük és környéke tradicionális zenéivel, mint a blues (felismerhető Muddy Waters hatása is), valamint country és western elemekkel.

Első kislemezük 1968-ban jelent meg (“Michelle / Need All My Friends”). Az 1970-es évek elején a keményebb, blues és rock irányvonal felé mozdultak. A módosulást Larry Junstrom távozása után az új basszusgitáros, Leon Wilkeson is erősítette. Junstrom 1973-ban kilépett a zenekarból, mielőtt felvették volna debütáló Pronounced Leh-nerd Skin-nerd című albumukat.

1976-ban Donnie Van Zandt, a Lynyrd Skynyrd frontemberének, Ronnie-nak öccse hívta a 38 Specialbe Junstromot. Itt közel negyven éven át játszott, míg nem 2014-ben egy kézsérülés miatt meg kellett műteni a kezét.

Lynyrd Skynyrd tagjai azt mondták: „Legyen neked könnyű a föld, LJ, mindig úgy fogunk emlékezni rád, mint a nagy ember a nagy basszusgitáron, még nagyobb szívvel!”

.38 Special Facebook-oldalán található nyilatkozat szerint: „A nagy basszusgitár nagy embere itt hagyott minket. A világ minden táján megrezegtette az arénákat és sikerült megvalósítania álmát. Ő valóban egyéniség volt, barátságos utazótárs és nagyszerű barát mindenki számára, az élethez mindig olyan humorral állt hozzá, ami a mi lelkünket is felemelte. Nagy szíve volt, mindenkivel kedves volt, aki keresztezte az útját. Soha nem lesz még egy olyan, mint ő.”

Nyugodjék békében!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Rockvilág.hu online rockmagazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.

Szólj hozzá!