Swallow The Sun: When A Shadow Is Forced Into The Light

Borí­tó: 

Megjelenés: 
2019

Kiadó: 
Century Media Records

Weblap: 
http://swallowthesun.net/

Stí­lus: 
death, doom metal

Származás: 
Finnország

Zenészek: 

Mikko Kotamäki – ének
Juho Räihä – gitár
Juha Raivio – gitár, billentyűs hangszerek
Jaani Peuhu – billentyűs hangszerek, vokál
Matti Honkonen – basszusgitár
Juuso Raatikainen – dob

Dalcí­mek: 

01. When A Shadow Is Forced Into The Light
02. The Crimson Crown
03. Firelights
04. Upon The Water
05. Stone Wings
06. Clouds On Your Side
07. Here On The Black Earth
08. Never Left

Értékelés: 

Ahogy a 'When A Shadow Is Forced Into The Light' cím sejteti, az új Swallow The Sun-lemez a sötétségből, fájdalomból indul, és lassan, méltósággal halad a reményt adó fény felé. Igaz, ettől ezek a dalok még nem váltanak ki semmilyen pozitív életérzést a hallgatóból, de azt megmutatják, hogy bármennyire is nehézre fordul olykor az élet, tovább kell haladni, hisz idővel a sebek begyógyulnak, még ha a hegeket örökre magunkon is viseljük.

Nagy kérdés volt, hogy a fantasztikusan sikerült, grandiózus 'Songs From The North I, II & III' után merre veszi az irányt a finn gárda, de úgy tűnik, a válaszra még várnunk kell, hiszen ez a dalcsokor a zenekar gitárosának, Juha Raivionak önálló szerzeménye, melyet a világtól elvonulva írt, egykori kedvesét, Aleah Starbridge-et gyászolva, így kissé kilóg a banda eddig kialakult zenei világából. Raivio 2017-ben Hallatar név alatt már egy egész lemeznyi dalt szentelt Aleah emlékének, melyet barátai, Tomi Joutsen (Amorphis) és Gas Lipstick (ex-HIM) segítségével rögzített. De amíg az az album a közvetlen elmúlásból fakadó gyászt és fájdalmat elevenítette meg, addig az itt hallható dalok inkább a továbblépésből fakadó érzelmi vívódást mutatják be csontba maró őszinteséggel.

Ahogy a gyász egy gyógyulási folyamat, vagy ha úgy tetszik egy út, amely izolációval, dühvel, kétségbeeséssel, reménytelenséggel majd beletörődéssel és elfogadással jár, úgy a 'When A Shadow Is Forced Into The Light' is egy hasonló ösvényen halad. Érzelmileg összetett és brutálisan nyílt alkotás, mely zeneileg tökéletesen adja vissza ezeket a fent említett emóciókat. Black-, death- és doom metal is keveredik itt magasztos vonós megoldásokkal, csendes zongorával, vagy éppen magába forduló tiszta gitár melódiákkal. Mikko Kotamäki énekes briliánsan oldotta meg a rá szabott részeket. Tiszta dallamai felemelőek és megrázóan szépek, míg ritkán hallatott mély, erőteljes bömbölése szinte maga alá temet. Az egész alkotást átjárja valami megfoghatatlan szépség és magasztosság anélkül, hogy giccsessé válna és ugyanez igaz Raivio esztétikus és kifinomult szövegeire is. Dalt vagy dalokat nem is lehet kiemelni, annyira egységesen erős alkotás ez. Én minden érdeklődőt arra bíztatok, hogy szánja rá az időt, hogy teljes nyugalomban merüljön el ebben a műben, hiszen ehhez hasonló őszinte, tiszta érzelmekkel átitatott lemez nagyon ritkán kerül elő egyre rohanó világunkban.

A 'When A Shadow Is Forced Into The Light' dalaiban megjelenő érzelmi örvény leginkább a Green Carnation ’Light Of Day, Day Of Darkness’ című időtlen alkotását juttatják eszembe, ahol Terje Vik Schei engedett hasonlóan fájdalmas betekintést gyász tépte és az idő múlása által gyógyított lelkébe.

Összegzés: 

A Swallow The Sun új albuma Juha Raivio gitárosnak a halállal és az élettel vívott belső harcát mutatja meg kendőzetlen őszinteséggel. Ez egy fájdalommal átszőtt költői és magasztos mestermű, melynek minden pillanata megrázó és magával ragadó.

Dátum: 
2019. február 11

Pontszám: 
10

Szerző: 
Pálinkás András

Szólj hozzá!