Metalkarácsony

august burns red, Bad Religion, christmas, dropkick, karácsony, kovbojok, Lacuna Coil, metalkarácsony, rise against, slipknot, Tarja, wbtbwb, within, xmas 0 Comment

jó

Bár a karácsony, meg a szeretet ünnepe nem a legmetalabb dolog a világon, azért talán mi, fémszívűek is megemlékezhetünk erről a sokféle gyökérről fakadó ünnepről, ünnepkörről. A hagyományos dalok, amik minden egyes éveben újra- meg újra elhangzanak a bevásárlóközpontokban, már valószínűleg mindenkinek a könyökén jönnek ki (hogy csúnyábbat ne mondjak), de ha azért mégis szeretnétek valami különlegeset, alkalomhoz illőt hallgatni, összegyűjtöttük a metalzenészek karácsonyi produkcióit, ünnepi dalait. Szerkesztőségi válogatásunkban találtok metalos, punkos feldolgozásokat, és teljesen egyedi karácsony költeményeket is. Következzék hát pár kedvencünk:

A Within Temptation ugyan már csak nyomaiban, vagy inkább csak emlékében “gót”, mai napig kellemes a Gothic Christmas című karácsonyi daluk. Sharon den Adel angyali (bár a boszorkányos hang is megy neki, de ide ez talán jobban illik), csilingelő hangján igazi ünnepi dal a következő:

A frontcsajos sorban következik az ugyancsak kihagyhatatlan Lacuna Coil, akik egy kicsit más megközelítésből tálalják az ismerős dallamokat és nótákat. Lehet nem is véletlen, hogy a dal főszereplője éppen a a krampusz, és nem a Mikulás.

Az idén egy igen erős, Awards-ra is esélyes albummal előrukkoló August Burns Red a jó szokását megtartva, 2017-ben is elővett egy népszerű karácsonyi dalt, és kíméletlenül core-osították. Talán mondanom sem kell, hogy ez is profi munka, és legalább annyira üt, mint a többi ABR nóta.

A Bad Religion egy picit kilóg a metalszcénából, de mindenképp úgy gondoltuk, hogy itt a helye a listában. Amellett hogy egy elég erős irónia lapul meg a dal mögött, még elképesztő hangulatos, és tempós kis ugrabugra zene a kandalló elé.

Hasonló meggondolásból került a listára a Dropkick Murphys szerzeménye is, mert hát ki ne szeretné a kocsmahangulatot a feldíszitett fa, és a karácsonyi göncbe eröltetett család körül?

Persze azoknak is kedveskedünk így az ünnepre való tekintettel, akik jobban szeretik a “vérhányós” core zenét, mert olyan is van ám a tarsolyunkban. Az I Declare War a közel 10 éves csörömpölésével garantáltan felébreszti a kajakómától, és a nagyfater páleszától pihegő családot. Csak ne felejtsük el megnyugtatni a hugit/öcsit, hogy Rudolfot éppen nem belezik ki.

De ha mégsem lett volna elég az előző zörgés, akkor érdemes lehet még ezt a fajta német deathcoret is bevetni. Sokkal pörgősebb és agyamentebb, a család kedvence! Nem véletlenül szeretjük ennyire a WBTBWB-t. Igazán sokoldalú agymenések szórásából a karácsony sem maradhatott ki.

Ez a szám már volt az előbb a Dropkick előadásában, de most egy más megközelítésből hallhatjátok. God Rest Ye, Merry Gentlemen!

A Rise Against egy igazi legenda a maga módján. Nem is véletlen, hogy szerepet vállal egy Nightmare Revisited-szintű projektben. Hála nekik, egy nagyon jó dallamos, és megjegyezhető, ráadásul családbarát karácsonyi dalt kapunk.

Így a végefelé kedveskedünk persze a mainstream szerelmeseinek is, akik ezúttal egy Slipknot nótát kapnak Corey Taylor jóvoltából. Fölösleges is ecsetelnem a videó tartalmát, úgy is tudja mindenki, hogy mire számíthat.

A lappföldi Mikulás otthonában már hagyományos módon megemlékeznek a helyi metal-kiválóságok a karácsonyról. A Raskasta Joulua (Kemény karácsonyt/Heavy Christmas) egyben takar egy projektet, egy zenei csoportosulást és egy albumot is. Karácsonyonként összeállnak a legnevesebb finn gitárosok, dalszerzők, énekesek és énekesnők, hogy együtt felvegyenek egy karácsonyi albumot, aminek dalaival aztán körbe is turnézzák Finnországot. Az idei évi Raskasta Joulua különlegessége, hogy az egyébként holland származású, de a Nightwish révén a finn zenei vérkeringésbe bekerült Floor Jansen is szerepel az albumon, aki a Sonata Arcticás Tony Kakko-val közösen énekel egy duettet, finn nyelven. Svédül is elhangzik a dal, Finnország hivatalosan kétnyelvű, így persze az albumot is az egyenlőség nevében alkotják meg, az Amaranthe-os Elize Ryd egy svéd dalt énekel a lemezen. Még egy nagy dobás, ami miatt szintén a Nightwish rajongók szíve dobbanhat hatalmasokat, Tarja Turunen és Marco Hietala közös záró Ave Maria-ja, gondolom sejtitek, miért (segítség: Nightwish…). Hadd mutassuk meg a pár évvel ezelőtti csapat slágerét, és az idei válogatást.

A már említett Tarja Turunen már a Nightwish-es időkben is szerepelt, mint szólóénekes, a Henkäys Ikuisuudesta c. karácsonyi albuma pedig egy évvel a különválás után jelent meg, csupa karácsonyi énekekkel, főként finn nyelven. Holnap a második karácsonyi albumáról, a From Spirits and Ghost-ról olvashattok részletesebben.

Egy karácsonyi lista sem lehet teljes a Kovbojok nélkül. Szerintem már nincs is olyan ember, aki nem ismerné a világraszóló slágerüket a Télapóról.

 

A dalok az itt elérhető lejátszási listán elérhetőek!

Boldog karácsonyt, és kellemes ünnepeket!

 

Képek forrása: Google/Deviantart

Author

Related Articles

  SZÓLJ HOZZÁ!

  HÍRSZEMLE

  Ne Obliviscaris a Dürerben!

  Ne Obliviscaris a Dürerben!

  Április 19-én érkezik Budapestre az utóbbi idők egyik legfelkapotabb  progressive metal zenekara, a Ne Obliviscaris. Szó szerint a világ másik végéről érkező zenekar a Dürer Kert színpadán lép majd fel a világkörüli túrnéjuk részeként. Korábban is lehetett már szerencsénk találkozni ...

  Olvasd tovább

  Kollégánk, RxGx aktuális kedvencei

  Kollégánk, RxGx aktuális kedvencei

  1. Negative Self: Control the Fear2. Suicidal Tendencies: Get Your Fight On!3. Exhorder: Slaughter in the Vatican4. Droid: Terrestrial Mutations5. Demolition Hammer: Epidemic of Violence

  Olvasd tovább

  ORFEUS – Győrben és Budapesten is bemutatják új lemezüket

  ORFEUS - Győrben és Budapesten is bemutatják új lemezüket

  Április 13-án a győri lemezbemutatóval indul az Orfeus tavasz. A zenekar legújabb albuma, a "Színház a világ", a téli dupla HammerWorld Magazin mellékleteként látott napvilágot, eljutva így több ezer rock és metalrajongóhoz. A zenekar két nagyszabású lemezbemutató koncerttel is készül. ...

  Olvasd tovább

  Transylvanium – Megjelent a székelyföldi hard rock banda debütáló lemeze!

  Transylvanium – Megjelent a székelyföldi hard rock banda debütáló lemeze!

  “Végtelen utakon” címmel megjelent a HammerWorld magazin márciusi számának extra CD mellékleteként a Transylvanium zenekar debütáló albuma. Az erdélyi, klasszikus hard rockot játszó csapat korábban Transylvania Rock Band néven zenélt, nevüket idén rövidítették le, első lemezüket pedig a szolnoki Denevér ...

  Olvasd tovább

  Angra- Először játszik Budapesten a brazil zenekar

  Először érkezik Magyarországra április 10-én a brazil Angra: Fabio Leone énekessel az élen ØMNI című új lemezét mutatja be a progresszív power metal együttes. A turné másik kiválósága az Operation Mindcrime zenekar, mely nem mást, mint a Queensrÿche eredeti énekesét, ...

  Olvasd tovább

  Keresés

  Back to Top

  Inline
  Like-old az oldalt, hogy azonnal értesülj a legfrissebb hírekről!
  Inline
  Like-old az oldalt, hogy azonnal értesülj a legfrissebb hírekről!