Aebsence – Megjelent a progresszív metalt magyar népzenei motívumokkal is kísérő gödöllői csapat harmadik albuma

aebsence 0 Comment

Szimplán 3 címmel megjelent és végig is hallgatható a progresszív metalt magyar népzenei motívumokkal is kísérő gödöllői Aebsence harmadik albuma. Az Aebsence legutolsó lemeze a 2012-es …Is Dead volt. Az új albumon nyolc felvétel szerepel és igazi különlegességét viszont a magyar nyelvű szövegek adják. A dalok nagy részét a zenekar még korábbi dobosával, a 2014 májusában elhunyt Polgár „Blézs” Balázzsal írta, így az album egyfajta tisztelgés, visszaemlékezés is rá, hisz 60 százalékban az ő dobtémái hallhatók Karner Gábor feljátszásában. A felvétel és a mastering a HLSTUDIO-ban készült Hidasi Barnabás és Vesztergom Laura közreműködésével. Koncert is lesz, igaz csak jövő év március 3-án az A38 Hajón.

<a href=”http://aebsence.bandcamp.com/album/3″>3 by AEBSENCE</a>

A zenekart Perneczky András (gitár) és Máthé Attila (dob) alapította 1995-ben Gödöllőn. Még abban az évben csatlakozott hozzájuk Liwa László (basszusgitár), akivel korábban már együtt játszottak egy helyi formációban. A tagok a rock/metal egy olyan progresszív megközelítését tűzték ki célul, amelyben a magyar népzene használata a zenekar saját innovatív stílusát erősíti. 1997-ben Budai Péter énekessel lett teljes a zenekar felállása, aki előző csapatában (MOONSET) már kísérletezett hasonló ötletekkel. 1998-ban az Ugodon megrendezett XIII. Rock Tehetségkutató Fesztiválon különdíjat nyertek.

1999-ben jelentkeztek első önálló anyagukkal, amely az “Old” címet kapta. A felvételek a Honvéd Stúdióban készültek Jilling Jácint vezetésével, aki a három számos demó elkészítése során, fúvós hangszereken is közreműködött. A demó, kazetta formátumban jelent meg és rendkívül pozitív fogadtatásban részesült. Nem sokkal később arra kényszerültek, hogy az ABSENCE nevet egy kisebb változtatással AEBSENCE-re módosítsák, megkülönböztetve magukat az azonos néven tevékenykedő külföldi zenekaroktól.

Az 1999. októberében megrendezett Keleti-Ász Országos Rockzenei Tehetségkutató fesztiválon első helyezést értek el. A nyereménynek köszönhetően a Tom-Tom stúdióban Rozgonyi Péter segítségével rögzíthették a “Deep” című szám egy korai változatát. Az új szerzeménnyel kiegészített Old demó a továbbiakban már csupán a tervezett első album kiadókeresését szolgálta. Az 1999-ben megjelent Shock! A&R No. 1. válogatáslemezen, a “7/4” című dallal szerepeltek, több hazai feltörekvő zenekarhoz hasonlóan. 2000. őszén a DYING WISH és a KAOTIKA társaságában indultak első koncertkörútjukra, amelyet 2001. őszén a MOOD és a DARK CLOUDS zenekarokkal közös koncertsorozat (Doomanoids Ride Again Tour 2001) követett.

2002 januárjában vonultak a HSB Stúdióba, hogy rögzítsék első albumukat Scheer ‘Max’ Viktor segítségével. A furulya és hegedű felvételek ismét a Honvéd Stúdióban készültek Jilling Jácint közreműködésével. Mivel a zenekar nem talált kiadót, ezért az album anyagi és szervezési okok miatt csak az év végén (december 13.) jelenhetett meg, CD formátumban, amelynek terjesztője a MusicDome lett. Az “Unusual” című debütáló album nagy sikert aratott a hazai underground színtéren és a rockzenei sajtóban egyaránt, miközben a külföldi kritikáknak is rendkívül pozitív visszhangjuk volt. Az album megjelenését követően, főleg nyugat-európát célzó promócióba kezdtek a következő album kiadásának megalapozása érdekében. Az AEBSENCE ebben az időszakban a székesfehérvári Káosz fesztiválok rendszeres fellépője volt. 2002. őszén a SUPERNATURAL koncertkörútján (UnNatural Tour) vendégeskedtek.

2003 márciusában, Máthé Attila külföldi munkája és egyéb tervei miatt, baráti körülmények között, de véglegesen távozott a zenekarból. Helyét ideiglenesen Moldoványi János (ex-DYING WISH, ex-FÜRGERÓKALÁBAK) vette át, aki jelentősen segítette a csapat akkori munkáját. A zenekar 2004-ben találta meg új dobosát Polgár Balázs (ex-SKUNK) személyében.

A Negative Art Prodnak köszönhetően a csapat lehetőséget kapott, hogy 2006. februárjában az ANATHEMA, majd 2007. augusztusában a CYNIC előtt játszhasson. 2008-ban a folyamatos próbahely gondok jelentősen hátráltatták a csapat terveinek realizálását. 2009-ben új dalok írásába kezdtek, hogy végre befejezhessék a második album dalszerzési munkálatait.

A zenekar új koncepciójának megfelelően tudatosan hagyta el a népi hangszerek használatát egy direktebb, nyersebb és ösztönösebb megszólalás érdekében. A folyamatos időegyeztetési gondok csak 2011. januárjától tették lehetővé a felvételek megkezdését. A több szakaszban rögzített “…is dead” című, második album 2012. november 22-én debütált. Az adott zenei viszonyok és anyagi lehetőségek miatt a zenekar az új album online letölthető kiadása mellett döntött. A felvételeket házi stúdió körülmények között rögzítették Budai Péter irányításával, aki a produceri, felvételi és keverési feladatokat egyaránt magára vállalta. Az album mastering munkálatai a Denevér Hangstúdióban készültek. Az új album megjelenésével egy időben mutatták be az első hivatalos videót is, amely a “Circle Of Confusion” című dalra készült.

A két album megjelenése között eltelt hosszú idő alatt a zenekar nyilvános aktivitása csökkent, amely a szűkös hazai lehetőségekre, a bizonytalan önfinanszírozhatóságra és a tagok egyéb magánéleti elfoglaltságaira vezethető vissza. Mindezek ellenére az elmúlt években olyan hazai csapatokkal léptek fel, mint a KOROG, a GIRE, a WATCH MY DYING, az IHM, a ONEHEADEDMAN, az ANGERTEA, a STEREOCHRIST, a WALL OF SLEEP, a MANGOD vagy a ROOM OF THE MAD ROBOTS.

2014 májusában tragikus körülmények között elhunyt † Polgár Balázs. A zenekar tagjait mélyen lesújtotta a hír.

2014 novemberében Karner Gábor (ex-ZAMAT) lett az AEBSENCE új dobosa.

2017 márciusában került rögzítésre a 3. AEBSENCE album Hidasi Barnabás és Vesztergom Laura (HLSTUDIO) segítségével.

Related Articles

  SZÓLJ HOZZÁ!

  HÍRSZEMLE

  Almanac: Kingslayer (2017)

  Almanac: Kingslayer (2017)

  Kiadó:Nuclear Blast Honlapok:www.almanac.bandfacebook.com/AlmanacVS.band Azok közé tartom, akik Peavey mester érdemei elismerése mellett is éveken keresztül azzal tornáztatták az agyukat, hogy vajon mi születne abból, ha Smolski – a tanulóéveket megköszönve, és hálás szívvel maga után hagyva – végre önállósítaná magát, és egy ...

  Olvasd tovább

  LINKIN PARK - Hivatalos videós összefoglaló a Chester Bennington emlékkoncertről

  One More Light Live címmel egy koncertalbummal jelentkezik a Linkin Park, a 16 nótás anyagot a 2017-es turnén rögzítették. A december 15-én megjelenő lemezt a zenekar a néhai énekesnek, Chester Benningtonnak dedikálja, aki júliusban lett öngyilkos.Október végén egy különleges koncerten ...

  Olvasd tovább

  LEANDER KILLS - Új videoklip: Ha elmész

  Az Élet a halál előtt címmel szeptemberben megjelent második Leander Kills album Ha elmész dalához készült el a csapat új klipje. Máris megnézheted!November 30-án a Barba Negrában egy különleges közös koncert ad a Leander Kills és Ukrajna egyik legígéretesebb ...

  Olvasd tovább

  KREATOR – Január 26-án a Barba Negra színpadán pusztít a német thrash legenda

  KREATOR - Január 26-án a Barba Negra színpadán pusztít a német thrash legenda

  Január 26-án ismét ellátogat hozzánk a Rurh-vidék élvonalbeli thrash csapata, a Kreator. Gyakran járnak vissza hozzánk, legutóbb 2016-ban a Barba Negra Trackben léptek fel, de csak a 2012-es "Phantom Antichrist" albummal több alkalommal is visszatértek hozzánk. Ezúttal az idén januárban ...

  Olvasd tovább

  NOVA PROSPECT - Új Ep jön, koncert a Jinjer és a Leander Kills társaságában

  Nemrég egy új szöveges videóval jelentkezett az éppen 10 éves kecskeméti Nova Prospect, november 30-án pedig az ukrán Jinjer és a Leander Kills társaságában játszanak majd a Barba Negrában (másnap pedig szintén, a teltházas Leander Kills bulin. Az új szöveges ...

  Olvasd tovább

  Keresés

  Back to Top

  Inline
  Like-old az oldalt, hogy azonnal értesülj a legfrissebb hírekről!
  Inline
  Like-old az oldalt, hogy azonnal értesülj a legfrissebb hírekről!