Fatal Error – Kisszobából Nagyvilág (2017)

1grecords, 2017, bazdmeg, Bence, Boti, Fatal Error, fatal error zenekar, Főoldali kiemelt hír, Jakó, kisszobából, kisszobából nagyvilág, Meghallgattuk, miki, Misi, nagyvilág 1G records, Norbi, punk rock, rock and roll, Zéé, zenekar, Zsola 0 Comment

22045654_1543349102354874_4671220461042592181_n

Előadó: Fatal Error

Album: Kisszobából Nagyvilág

Származás: Magyarország

Megjelenés éve: 2017

Stílus: Rock & Roll/ Punk rock

Honlap: http://www.fatalerrorzenekar.hu

Értékelés: 9/10

 

Ma már valahogy általánossá vált, hogy a rock/ metal zenekarok számainak minőségét a laikusabb, felszínesebb tömegek teljesen elferdült módon mérik, értékelik. Az egyik oldalon ott van, hogy legyen nagyon trú és/vagy hipszter a zenekar, a másik oldalon pedig az szerepel, hogy legyen minél döngölősebb, zúzósabb, dallamtalanabb, morcosabb a zenéjük, a hallgathatóság, az élvezhetőség pedig ezek mellett elveszik. Pedig van néhány igazán tehetséges hazai rock(/metal) együttes, akik zeneileg is képzettek, marha jó számokat gyártanak, rendkívül tehetségesek, ráadásul valami olyan plusz van bennük, ami a legtöbb esetben nehezen utánozható.

No én ilyen zenekarnak gondolom a Fatal Error-t is. Nem, nem (feltétlenül) metal, stílus szempontjából nem is lehet, de nem is kell tipizálni őket, ám pont a fentiekben leírtak miatt fontos róluk írni.

Az októberben megérkezett Kisszobából Nagyvilág című albumjuk immáron a második a sorban. Amikor megláttam a lemez címét, valahogy túl tinisnek sejtettem az egészet, ám utólag belegondolva tökéletes elnevezés lett. Hiszen itt tartanak a srácok; csak az a kérdés, hogy mennyire fogja a Nagyvilág befogadni és megérteni a zenéjüket. Ha már itt vagyunk, muszáj megemlíteni a Garcza Zsuzsi és Terbe Attila által készített borítót, ami nagyon el lett találva mind színekben, mind a lemez mondanivalója szempontjából.

Első beharangozóként a Hülye Élet, Bolond Ember című számot hallgathattuk rongyosra, még az év elején, ez azóta a koncertjeik egyik legkedveltebb tételévé avanzsálódott. Többek között talán ez a szám az, amelyik az egyik legjobban köthető az album címéhez. Ez a hét srác félig felnőtté válva a teljesen naggyá válás küszöbén vannak minden szempontból, melynek problematikáját a folyton ismétlődő refrén is megfogalmazza, ezt pedig legjobban azok érezhetik át, akik a fejlődésük szintén hasonló stádiumában vannak és hasonló folyamatokon mennek keresztül. Illetve azok, akiknél a felnőtté válás úgy történt meg, hogy a gyermekkorukat, a gyermeki létüket és énjüket akár 50 évesen sem hagyták el. És talán ez a legfontosabb.

„Hülye élet, te bolond ember / Megfázik a kezed a zsebedben, látod / Amennyire felnőttél / Pont annyira el is tévedtél…”

Pont emiatt mondható el a Fatal Error-ról az, hogy amellett, hogy felületesen hallgatva is kellemes perceket tudnak okozni a számaik, kicsit odafülelve és mélyebbre ásva igazán tartalmas mondanivalóval rendelkeznek. A fenti problémákhoz hasonló gondolatokat tár elénk például a Maradhatnak (melyhez egy túl sok ’nyelvet’ megmutató, ám pofás kis klip is készült), valamint a Bazmeg is. Utóbbi különösen el lett találva és remélhetőleg a mai generáció fiataljainak segít abban, hogy ne csak beszéljenek, de tegyenek is az elképzeléseikért, álmaikért.

No de szálljunk le a magasztos magaslatokból, hiszen a viszonylag komoly témák mellett ez alapvetően egy vidám és bolondos hangvételű és hangulatú album. Nem csak a Bazmeg (valamint a borítón szereplő ház lépcsőjére írt „alcím”) miatt, de ezt a lemezt akár a „bazmegek albumjának” is lehetne hívni. Kb. a számok felében hangzik el egy-egy bazmeg, szerintem koncepcióként. Ha már itt tartunk, a Made in Londont muszáj kiemelni, nem csak azért mert ez is egy aktuális problémáról mesél nekünk, hanem mert a Motörheades dobtémákra épülő Február Gyümölcse mellett az egyik leginkább felpörgető tétel. A rock ’n’ rollos riffelése nagyon el lett találva, szövegét pedig talán a mai Magyarországon lassan már mindenki át tudja érezni, hiszen szinte már mindenkinek költözött nyugatra egy-két rokona, testvére, barátja…

Persze vannak még további tetszetős kis nóták. Ott van mondjuk a Cigány muzsikus, mely jó értelembe véve egyszerű kis rakenroll nóta, hangsúlyos zongorajátékkal, tartalmilag pedig többek között leginkább a mai rohanó világot, valamint az általánosan egyre inkább jellemzővé váló stílustalan embertelen masszává váló tömegeket írja körbe. Aztán a Félekről is érdemes pár szót ejteni. Ez amolyan egyszálgitáros, szintén zongoraorientált nóta (utóbbiból a közepén egy igazán atmoszférikus kis szólórészt is kapunk), a Bérlet az Életre album Kisgitáros tételével rokonítható.

„És hiába építek reménnyel/ Ha az alapokat töltöm fel szeméttel…”

Ugyan vannak olyan számok, amik talán kevésbé emelkednek ki (vagy egyszerűen csak engem nem kaptak -még- el, pl.: Ördögszekér, illetve a Nem kell se kő, se szikra), ám cserébe amolyan bónusznak kapunk a végére egy kiváló Tankcsapda feldolgozást, A civilizáció végét. Tény, hogy ezen dal feldolgozása kapja a leghangsúlyosabb szerepet, ám a cover címe talán nem a legtalálóbb, én simán beleraktam volna az elnevezésbe valahogy azt, hogy „Tankcsapda medley”. Ugyanis a Civilizáción kívül még a Köszönet Doktorból és a Mindenkiből is kapunk Fatal Error-ra formált részleteket. Tetszik, hogy az egész lemezen is kitűnően szereplő Zsola mellett itt ének és némi vakerálás terén a billentyűs/ vokalista Misi is hangsúlyos szerepet kapott. Én simán beraknám ezt a tracket a koncertprogramba!

Lehetne még a végtelenségig elemezgetni ezt a lemezt, megérdemelné, de nem az a fontos, hogy itt olvasgassatok, hanem, hogy hallgassátok meg a Kisszobából Nagyvilágot! Már megtehetitek, fönt van a TeCsőn az egész, egyben, de, ha megtehetitek, támogassátok a 7 srácot a lemez megvételével vagy egy-egy koncertes részvételetekkel, én mondom, tényleg megéri és ők is megérdemlik!

(A hetesfogatról már többször írtunk. Ha többet akartok a bandáról tudni, akkor olvassátok el a velük készült Hét Zenekara cikkünket, ha pedig a Kisszobából Nagyvilág budapesti lemezbemutatóját elevenítenétek föl, arról itt olvashattok.)

 

Írta: Vágány Norbert

Author

Related Articles

  SZÓLJ HOZZÁ!

  HÍRSZEMLE

  Vagy olyan szemét, mint a Tankcsapda?

  Vagy olyan szemét, mint a Tankcsapda?

  Hivatalosan is kiadta a Lukács 50 koncerten bemutatott új dalát a Tankcsapda. A Vagyok Olyan Szemét videója a nóta stúdióverziójával lentebb található. Lopnád?[...] Bővebben!

  Olvasd tovább

  Itt az új Tankcsapda klip! - videó

  Vasárnap este debütált a Tankcsapda vadonatúj koncertklipje, amit Lukács László születésnapi buliján rögzített a zenekar.Lukács László születésnapi koncertjén, a Budapest Parkban mutatta be legújabb dalát a Tankcsapda. A friss nótához most egy koncertklip is érkezett, melynek képsorait a május 4-ei bulin ...

  Olvasd tovább

  Itt az új TÉÁENKÁCÉESÁPÉDÉÁ-dal, a Vagyok olyan szemét

  Itt az új TÉÁENKÁCÉESÁPÉDÉÁ-dal, a Vagyok olyan szemét

  Az új Tankcsapda-dal igazi kis progresszív szösszenet. Van benne a zenekartól megszokott rock, csordavokálos, közönségordibáltatós téma, váratlan rappelős rész, akusztikus, dallamos kiállás stb. Csak úgy kapkodja az ember a fejét a sok ötleten, ami ebbe a négy percbe belefért. Plusz ...

  Olvasd tovább

  TANKCSAPDA - Videoklippel az új dal: Vagyok olyan szemét

  Május 4-én, a Budapest Parkos, teltházas Lukács 50 koncerten volt az élő premierje annak az új Tankcsapda dalnak, a Vagyok olyan szemétnek, amelyhez most a hivatalos videoklip is elkészült. Íme: www.facebook.com/Tankcsapda TANKCSAPDA - Vagyok olyan szemét (2018)Téáenká céess ápédéá Téáenkácéessápédéá Téáenká céessápédéá ...

  Olvasd tovább

  BULLETS AND OCTANE - Mocskos sleaze/punk és rock'n'roll Dél-Kaliforniából

  Öt éve nem jelentkezett új albummal a Dél-Kaliforniában székelő Bullets And Octane, de a sleaze, punk, rock'n'roll négyes eredetileg 2017-re tervezett hetedik albuma, a Wake Up Dead pénteken végre megjelent. És végig hallgatható. www.facebook.com/bulletsandoctane BULLETS AND OCTANE - Bad Motherfucker (a 2018-as ...

  Olvasd tovább

  Keresés

  Back to Top

  Inline
  Like-old az oldalt, hogy azonnal értesülj a legfrissebb hírekről!
  Inline
  Like-old az oldalt, hogy azonnal értesülj a legfrissebb hírekről!