EVERGREY – A melankolikus progresszivitás zászlóvivői az A38-on!

2016, 2017, a38, austria, EVERGREY, Floor Jansen, greece, hajó, Legfrissebb, melodic death, melodic death metal, NEED, progressive, progressive metal, sweden, swedish, the storm within, vinegar hill, Zenekarok 0 Comment

Szeptember 17.-én, vasárnap a svéd progresszív-metal császárai a Concerto Music szervezésében visszatérnek Magyarországra egy óriási, egyszerre komor és felemelő bulit adni az A38 hajón! Az Evergrey legutóbb tavaly október 23.-án adott koncertet a Barba Negra Music Clubban, ám akkor a Delain és a Wisdom vendégeként csak egy rövidebb szettet kaphattunk tőlük, így a banda rajongói már igazán ki vannak éhezve egy hosszabb Evergrey csapásra. Sokat már nem kell várni!

Az este első bemelegítői az osztrák Vinegar Hill lesznek. A 2007-ben alapított, melodic death metalban utazó öt tagú formáció már egy rutinos bandának számíthat, igazán aktívnak 2008-2009-től számítanak, ám azóta rendszeres fellépői az osztrák fesztiváloknak, a közép-európai klubboknak.

VinegarHill_Promo1_lq

Eddig négy hanghordozójuk jelent meg; egy demójuk még a kezdetekkor 2007-ben, valamint egy EP-jük (From Deathbeds We’ll Rise 2009) és két nagylemezük (The Road to Grace 2012, Monohobia 2015). Kellemes bemelegítés lehetnek a hasonló zenékre fogékonyaknak.

Az Evergrey mellett az egész turnén vendégeskedik a 2004-ben alakult görög Need.

need

Az athéni csapat eddig négy teljes albumot tudhat maga mögött: The Wisdom Machine 2006, Siamese God 2009, Orvam – A Song for Home 2014 és az idén megjelent Heigaimas – A Song for Freedom. Ezt megelőzően az Orvamot a 2015-ös amerikai ProgPower fesztiválon egészben előadták, melyről egy különleges live kiadvány is született. Ezzel, valamint legújabb lemezük fogadtatásával komolyabb hírnévre tett szert a banda progresszív metal berkeken belül, elég csak annyit említeni, hogy új számaikat a Dream Theater, valamint a Fates Warning legjobb pillanataival említik egy lapon. Így a hasonló stílusú bandák kedvelőinek érdemes lesz megtekintenie őket, ahogy az Evergrey fanoknak is bőven okozhatnak kellemes perceket!

Az est fénypontja egyértelműen a főzenekarként helyet kapó Evergrey lesz. A banda tavaly ősszel adta ki 10. stúdióalbumát The Storm Within címmel. A korábbi anyagokon megszokott stílust, igényességet, progresszivitást, sötét, erősen melankolikus légkörű muzsikát ezen a lemezen egy magasabb szítre sikerült emelniük; nyoma sincsen esetleges egyhangúságnak vagy töltelék daloknak. a The Storm Within ennél fogva egy kifejezetten erős anyag lett, dalait már a legnagyobb rajongók élőben is meghallgathatták tavaly ősszel, ahol bebizonyosodott; nem hiába nevezzük a 2016-os év egyik-, ha nem a legjobb metal lemezének.

evergrey02

A lemezről Tom S. Englund énekes így nyilatkozott:

“Eljutottunk oda, hogy míg korábban egyáltalán nem volt szándékunk lemezt írni, a Hymns For The Broken készítése alatt hatalmas inspiráló erők dolgoztak bennünk. Tényleg nem éreztük még ilyen jól magunkat. Ennek megfelelően a rá következő új is lemez átütőre sikerült, nincsenek rajta töltelék számok.”

evergrey03

Egyértelműen egy prog-metal alapvetésről beszélhetünk, ám amellett, hogy mintaszerű az album, több különleges adalék és megoldás is szerepel a dalokban. Ilyen például a Nightwish énekesnőjének, Floor Jansen-nek a bevonása, akivel az In Orbit című számban hallhatunk egy duettet. Englund mester Floor vendégszerepléséről így nyilatkozott:

Floor bevonása igazából a feleségem, Carina ötlete volt, egy pohár bor mellett beszélték meg ezt a lehetőséget. Floor személyes jó barátunk, aki követi és kedveli az Evergrey pályafutását.”

Mellékes, de az In Orbit mellett Floor Jansen-t az album Disconnect című számában is hallhatjuk, bár itt csak vokálozva, kevésbé előtérbe helyezve a hangját. Az In Orbit-hoz egyébként a svéd metal klippek atyja Patric Ullaeus készített videót és az Evergrey tagsága mellett az akkor még várandós Floor-t is megcsodálhatjuk benne.

További különlegesség az albumon, hogy a megszokott szürke, komor hangulatú témák mellett itt került először górcső alá a szerelem, illetve annak elvesztése, annak elmúlása, az azt követő gyász, depresszió és felépülés. A frontember erről így vélekedett:

“A szövegek szokás szerint a saját életünkben történteken alapulnak. A lemez készítésének idején elég sok párkapcsolati válság volt az ismerősi körömben, sokan vesztették el addigi partnerüket. A The Storm Within saját identitásunk kereséséről szól; arról, hogy hogyan próbálunk ismét egész emberré válni, miután félig üresnek éreztük magunkat – ráadásként a lemezen ezt a küzdelmet csillagközi térbe helyeztük át.”

Az albumon Carina Englund, az Evergrey énekes felesége is vendégeskedik. Ő már visszatérő szereplő az Evergrey számokban, ezúttal a Paradox Of The Flame című nótában segítette ki gyönyörű háttérénekéve a férjét.

Az énekes elmondása szerint véletlen egybeesés, de a 10. album egyben a zenekar 20. jubileumához köthető. Akárhogy is, de az biztos, hogy méltó album, akár erre az ünnepi célra is. Tom az Evergreyben eltöltött 20 évről, dalaikról és a jubileumról ezt mondta:

“Amikor elkezdtük az Evergrey-t, az volt a tervem, hogy készítsünk 10 albumot, ami kitölti ezt az életre szóló tervemet. Nem gondoltam volna, hogy valaha teljesítem ezt a célt. Lenyűgöző érzés 20 éve egy zenekarban lenni, és átlagon felüli lemezeket alkotni. Amikor kiszámoltam, hogy a 20 év alatt 10 lemezt csináltunk, egészen elképedtem. Büszkén mondhatom, hogy minden dal és hangjegy, amit közzétettünk eddigi pályafutásunk során, az adott pillanatban a legjobb tudásunkat és szándékainkat tükrözte.”

Reméljük kedvet kaptatok az eseményhez, higgyétek el, érdemes lesz ellátogatni rá! Komoly és értékes progresszív-metal estének nézünk elébe, találkozzunk az első sorokban!

Concerto Musichttp://concerto.hu

Evergrey: http://www.evergrey.net

Need: http://www.needband.net

Vinegar Hill: https://www.vinegarhill.at

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1689908681316618/?fref=ts

 

Készítette: Vágány Norbert

Author

Related Articles

  SZÓLJ HOZZÁ!

  HÍRSZEMLE

  Fates Warning – Egy németországi koncertrészletet is tesztelhetünk

  Fates Warning – Egy németországi koncertrészletet is tesztelhetünk

  Még egy hónap van hátra a Jim Matheos vezérelte csapat európai koncertsorozatát megörökítő kiadvány megjelenéséig, de a kiadónak köszönhetően most egy újabb filmrészletet láthatunk.tovább

  Olvasd tovább

  Joe Satriani – Két évtized után válaszolt Ritchie Blackmore-nak

  Joe Satriani – Két évtized után válaszolt Ritchie Blackmore-nak

  Amikor a mosolynélküli zseni 1993 végén viharos körülmények közt elhagyta a Deep Purple-t, Joe Satriani érkezett a helyére, aki csak egy fél évig maradt a bandában. Egy korabeli interjúban Ritchie Blackmore kritikát fogalmazott meg utódjával kapcsolatban és a dolog azért aktuális, mert a kobzos ...

  Olvasd tovább

  Djabe – Nyári turnéra mennek

  Djabe – Nyári turnéra mennek

  A kiváló magyar jazz-rock csapat nem pihen, és a szokásos vendégekkel, a legendás Genesis volt gitárosával, Steve Hackettel, valamint a szintén legendás hírű Mezzoforte dobosával, Gulli Briemmel hazánkban és külhonban is adnak koncerteket nyáron.tovább

  Olvasd tovább

  Lordi – Budapesten is lesz élő ’Sexorcism’

  Lordi – Budapesten is lesz élő ’Sexorcism’

  A Livesound ismét egy látványosnak ígérkező bulit jelentett be tegnap este. A finn szörnyek két év után visszatérnek Budapestre, ezúttal a tegnap megjelent friss lemezüket fogják bemutatni nekünk.tovább

  Olvasd tovább

  Radzeer – „Amíg az erőnkből futja, csináljuk, amiben hiszünk” – Interjú

  Radzeer – „Amíg az erőnkből futja, csináljuk, amiben hiszünk” - Interjú

  Radzeer: A zenekari név választás a gyenge pontom Miért pont Radzeer?L: A Radzeer Rejtő Jenő klasszikus regényeiben az elveszett és megkerült cirkáló neve. Egy több ezer tonnás fémtömeg ami megállíthatatlanul nyomul előre. Nem titok, hogy nagy kedvelője ...

  Olvasd tovább

  Keresés

  Back to Top

  Inline
  Like-old az oldalt, hogy azonnal értesülj a legfrissebb hírekről!
  Inline
  Like-old az oldalt, hogy azonnal értesülj a legfrissebb hírekről!