EVERGREY – A melankolikus progresszivitás zászlóvivői az A38-on!

2016, 2017, a38, austria, EVERGREY, Floor Jansen, greece, hajó, Legfrissebb, melodic death, melodic death metal, NEED, progressive, progressive metal, sweden, swedish, the storm within, vinegar hill, Zenekarok 0 Comment

Szeptember 17.-én, vasárnap a svéd progresszív-metal császárai a Concerto Music szervezésében visszatérnek Magyarországra egy óriási, egyszerre komor és felemelő bulit adni az A38 hajón! Az Evergrey legutóbb tavaly október 23.-án adott koncertet a Barba Negra Music Clubban, ám akkor a Delain és a Wisdom vendégeként csak egy rövidebb szettet kaphattunk tőlük, így a banda rajongói már igazán ki vannak éhezve egy hosszabb Evergrey csapásra. Sokat már nem kell várni!

Az este első bemelegítői az osztrák Vinegar Hill lesznek. A 2007-ben alapított, melodic death metalban utazó öt tagú formáció már egy rutinos bandának számíthat, igazán aktívnak 2008-2009-től számítanak, ám azóta rendszeres fellépői az osztrák fesztiváloknak, a közép-európai klubboknak.

VinegarHill_Promo1_lq

Eddig négy hanghordozójuk jelent meg; egy demójuk még a kezdetekkor 2007-ben, valamint egy EP-jük (From Deathbeds We’ll Rise 2009) és két nagylemezük (The Road to Grace 2012, Monohobia 2015). Kellemes bemelegítés lehetnek a hasonló zenékre fogékonyaknak.

Az Evergrey mellett az egész turnén vendégeskedik a 2004-ben alakult görög Need.

need

Az athéni csapat eddig négy teljes albumot tudhat maga mögött: The Wisdom Machine 2006, Siamese God 2009, Orvam – A Song for Home 2014 és az idén megjelent Heigaimas – A Song for Freedom. Ezt megelőzően az Orvamot a 2015-ös amerikai ProgPower fesztiválon egészben előadták, melyről egy különleges live kiadvány is született. Ezzel, valamint legújabb lemezük fogadtatásával komolyabb hírnévre tett szert a banda progresszív metal berkeken belül, elég csak annyit említeni, hogy új számaikat a Dream Theater, valamint a Fates Warning legjobb pillanataival említik egy lapon. Így a hasonló stílusú bandák kedvelőinek érdemes lesz megtekintenie őket, ahogy az Evergrey fanoknak is bőven okozhatnak kellemes perceket!

Az est fénypontja egyértelműen a főzenekarként helyet kapó Evergrey lesz. A banda tavaly ősszel adta ki 10. stúdióalbumát The Storm Within címmel. A korábbi anyagokon megszokott stílust, igényességet, progresszivitást, sötét, erősen melankolikus légkörű muzsikát ezen a lemezen egy magasabb szítre sikerült emelniük; nyoma sincsen esetleges egyhangúságnak vagy töltelék daloknak. a The Storm Within ennél fogva egy kifejezetten erős anyag lett, dalait már a legnagyobb rajongók élőben is meghallgathatták tavaly ősszel, ahol bebizonyosodott; nem hiába nevezzük a 2016-os év egyik-, ha nem a legjobb metal lemezének.

evergrey02

A lemezről Tom S. Englund énekes így nyilatkozott:

“Eljutottunk oda, hogy míg korábban egyáltalán nem volt szándékunk lemezt írni, a Hymns For The Broken készítése alatt hatalmas inspiráló erők dolgoztak bennünk. Tényleg nem éreztük még ilyen jól magunkat. Ennek megfelelően a rá következő új is lemez átütőre sikerült, nincsenek rajta töltelék számok.”

evergrey03

Egyértelműen egy prog-metal alapvetésről beszélhetünk, ám amellett, hogy mintaszerű az album, több különleges adalék és megoldás is szerepel a dalokban. Ilyen például a Nightwish énekesnőjének, Floor Jansen-nek a bevonása, akivel az In Orbit című számban hallhatunk egy duettet. Englund mester Floor vendégszerepléséről így nyilatkozott:

Floor bevonása igazából a feleségem, Carina ötlete volt, egy pohár bor mellett beszélték meg ezt a lehetőséget. Floor személyes jó barátunk, aki követi és kedveli az Evergrey pályafutását.”

Mellékes, de az In Orbit mellett Floor Jansen-t az album Disconnect című számában is hallhatjuk, bár itt csak vokálozva, kevésbé előtérbe helyezve a hangját. Az In Orbit-hoz egyébként a svéd metal klippek atyja Patric Ullaeus készített videót és az Evergrey tagsága mellett az akkor még várandós Floor-t is megcsodálhatjuk benne.

További különlegesség az albumon, hogy a megszokott szürke, komor hangulatú témák mellett itt került először górcső alá a szerelem, illetve annak elvesztése, annak elmúlása, az azt követő gyász, depresszió és felépülés. A frontember erről így vélekedett:

“A szövegek szokás szerint a saját életünkben történteken alapulnak. A lemez készítésének idején elég sok párkapcsolati válság volt az ismerősi körömben, sokan vesztették el addigi partnerüket. A The Storm Within saját identitásunk kereséséről szól; arról, hogy hogyan próbálunk ismét egész emberré válni, miután félig üresnek éreztük magunkat – ráadásként a lemezen ezt a küzdelmet csillagközi térbe helyeztük át.”

Az albumon Carina Englund, az Evergrey énekes felesége is vendégeskedik. Ő már visszatérő szereplő az Evergrey számokban, ezúttal a Paradox Of The Flame című nótában segítette ki gyönyörű háttérénekéve a férjét.

Az énekes elmondása szerint véletlen egybeesés, de a 10. album egyben a zenekar 20. jubileumához köthető. Akárhogy is, de az biztos, hogy méltó album, akár erre az ünnepi célra is. Tom az Evergreyben eltöltött 20 évről, dalaikról és a jubileumról ezt mondta:

“Amikor elkezdtük az Evergrey-t, az volt a tervem, hogy készítsünk 10 albumot, ami kitölti ezt az életre szóló tervemet. Nem gondoltam volna, hogy valaha teljesítem ezt a célt. Lenyűgöző érzés 20 éve egy zenekarban lenni, és átlagon felüli lemezeket alkotni. Amikor kiszámoltam, hogy a 20 év alatt 10 lemezt csináltunk, egészen elképedtem. Büszkén mondhatom, hogy minden dal és hangjegy, amit közzétettünk eddigi pályafutásunk során, az adott pillanatban a legjobb tudásunkat és szándékainkat tükrözte.”

Reméljük kedvet kaptatok az eseményhez, higgyétek el, érdemes lesz ellátogatni rá! Komoly és értékes progresszív-metal estének nézünk elébe, találkozzunk az első sorokban!

Concerto Musichttp://concerto.hu

Evergrey: http://www.evergrey.net

Need: http://www.needband.net

Vinegar Hill: https://www.vinegarhill.at

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1689908681316618/?fref=ts

 

Készítette: Vágány Norbert

Author

Related Articles

  SZÓLJ HOZZÁ!

  HÍRSZEMLE

  Itt egy új Omega Diatribe video!

  Itt egy új Omega Diatribe video!

  Hájer Gergő és csapata az Omega Diatribe nagyban azon vannak, hogy a FEBRUÁRBAN megjelenő harmadik nagy albumuk levigye a fejünket. A Trinity címet viselő album producere nem más volt, mint Tue Madsen. Ne is húzzuk az időt, itt a Spinal ...

  Olvasd tovább

  Spinal Cord Fusion: az első új dal a hármas Omega Diatribe-ról

  Meghallgatható az első dal az Omega Diatribe február végén megjelenő, Trinity címet viselő lemezéről. A csapatban új frontember debütál az albumon Lucsányi Milán személyében. Bővebben...

  Olvasd tovább

  Két albumon is dolgozik a The Ocean

  Két albumon is dolgozik a The Ocean

  A 2013-as nagylemezt, a Pelagialt rendesen megturnéztatta a The Ocean, nagyjából háromszáz bulit, köztük egy év alatt két magyar koncertet is adtak az egyébként igencsak babára sikerült anyaggal. Azóta viszont nagy a csend a csapat körül, egy-egy dal szállingózik néhanapján ...

  Olvasd tovább

  METALLICA - James Hetfield a szükséges kompromisszumokról, a Loadról és a Reloadról

  A Clashmusic-nak adott interjút a minap a Metallica frontembere, James Hetfield, többek között a Load és Reload albumok korszakáról, valamint arról, hogy kellett-e kompromisszumokat kötniük annak érdekében, hogy a mainstream világ elfogadja a bandát. "Ez egy érdekes téma, mert mi a ...

  Olvasd tovább

  Befutott az első szám az új Omega Diatribe-ról

  Befutott az első szám az új Omega Diatribe-ról

  Megérkezett az első új szám a budapesti extrém groove metalos Omega Diatribe második nagylemezéről, ami várhatóan jövő február-március környékén fog megjelenni Trinity címmel, és a banda első anyaga lesz a Sleeplessből is ismerős Lucsányi Milán frontemberrel. A lemez felvételei a csapat házi stúdiójában, ...

  Olvasd tovább

  Keresés

  Back to Top

  Inline
  Like-old az oldalt, hogy azonnal értesülj a legfrissebb hírekről!
  Inline
  Like-old az oldalt, hogy azonnal értesülj a legfrissebb hírekről!