Prong – Zero Days (2017)

Prong 0 Comment

A Prong 2012-es újjáéledése óta éves rendszerességgel képes újabb anyagokat megjelentetni, teszik mindezt annak ellenére, hogy látszólag folyamatosan turnéznak. Fontos azt is leszögezni, hogy a mennyiség korántsem megy a minőség rovására, az előző X-No Absolutes véleményem szerint az egyik legjobb albumuk. A lemezek vastag hangzását és energiáját élőben is hozza a zenekar, az élőben alatt azt értem, hogy hárman kiállnak zenélni laptopok és CD-ről bekevert extra sávok nélkül.

A nyerő formulán ezúttal sem változtattak, a lemezt a Tommy Victor ének / gitár, Mike Longworth basszusgitár és Art Cruz dob felállás rögzítette. A No Absolutes tele van olyan dalokkal, amik már első hallgatás után megmaradnak a hallgatóban, ebből a szempontból talán a legdallamosabb és legdalcentrikusabb Prong lemez. A Zero Days ehhez képest visszakanyarodik a morcosabb, agresszívabb, hidegebb Prong gyökerekhez. A hangzás ismét kiegyensúlyozott, harapós, nincs a végletekig feltolva a hangerő, egészen nyugodtan fel lehet tekerni az erősítőt otthon anélkül, hogy elkezdenének torzulni a mélyek.

13 szerzemény található a lemezen (CD és dupla LP formátum), a digipack CD-n található bónusz dalnak sincsen töltelék jellege. Már a However It May End nyitásánál érezni azt a thrash ízt, ami a lemez nagy részén jellemző, ehhez esetenként kevernek egy kis indusztriális effektezést is (lásd Interbeing, ahol a hörgős háttérvokál is ötös), illetve bedobják az összes olyan trükköt, ami a korábbi Prong lemezeken bejött.

A lemez első könnyebben emészthető, és azonnal ható szerzemény a „Divide and Conquer” (negyedikként a sorban), még időben figyelmezteti a hallgatót, hogy nem csak a tempós zúzás lesz jellemző a lemezre. A dal pár hete már elérhető, okos választás a lemez egyik legerősebb pontjával reklámozni a megjelenést. Erie Loch neve ezúttal is feltűnik társszerzőként, a Blood Out of Stone című darabban segített be. Emiatt nem is véletlen, hogy ez az album talán legdallamosabb darabja, Erie az előző lemezen a “Do Nothing”-ban és az “Ice Running Through My Veins”-ben dolgozott együtt Tommy-val. A Rules Of the Collective a harmadik olyan tétel, ami a dallamosabb kategóriába tartozik, a lazább verzéket együtt üvöltős refrénekkel ellensúlyozzák, az egyik biztos dal lehet a lemezbemutató turné setlist-jén.

Az agresszívebb hangvételt tökéletesen kiegészítik a dalszövegek. Tommy nagy hangsúlyt fektethetett a szövegírásra, sikerült olyan társadalomkritikus dalokkal előállni, amelyek pártsemlegesen tudnak bemutatnak egy-egy aktuális problémát. A téma iránt érdeklődőknek érdemes jobban belemászni a Divide and Conquer vagy a Forced Into Tolerance szövegeibe.

A Zero Days egy olyan lemez, amit végig kell hallgatni két-három alkalommal, hogy beérjen, véleményem szerint megéri befektetni rá ezt az időt, roppant kellemesen lehet rá edzeni a nyakizmokat! A lemez július 28.-án jelenik meg a Steamhammer/SPV gondozásában. A zenekar jelenleg európai fesztiválkörúton van (hol máshol lennének), a lemezbemutató turné dátumai szeptembertől várhatóak majd.

Related Articles

  SZÓLJ HOZZÁ!

  HÍRSZEMLE

  OMEGA DIATRIBE – Dalpremier: Spinal Cord Fusion

  OMEGA DIATRIBE - Dalpremier: Spinal Cord Fusion

  Meghallgatható az első dal, a Február végén megjelenő, Trinity címet viselő, harmadik Omega Diatribe lemezről, ami az egyik legelismertebb európai producer, Tue Madsen (Antfarm Studios) kezei alatt nyerte el végleges formáját. [...] Bővebben!

  Olvasd tovább

  Riffelésben erős este: Testament, Annihilator, Death Angel – Barba Negra Music Club, 2017. 11. 18.

  Riffelésben erős este: Testament, Annihilator, Death Angel – Barba Negra Music Club, 2017. 11. 18.

  Talán az ősz legerősebb összeállítása érkezett Budapestre, ennek megfelelően már hetekkel a buli előtt elfogyott minden jegy a koncertre. Azon ritka koncertek egyike volt, amikor fordított arányosan érdekeltek az est fellépői, a legjobban a Death Angelt vártam, legkevésbé a Testamentet. ...

  Olvasd tovább

  Darkest Hour – Godless Prophets & The Migrant Flora (2017)

  Darkest Hour - Godless Prophets & The Migrant Flora (2017)

  A washingtoni hardcore-metal brigád kilencedik nagylemeze még az a kategória volt pár hónapja, amit belehallgatás nélkül is nyugodt szívvel tettem kosárba az egyik fõvárosi boltban, nem hittem, hogy csalódást okoznának, különösen nem a sokak által köpködött 2014-es Darkest Hour után. ...

  Olvasd tovább

  Omega Diatribe – Meghallgatható az első dal a február végén érkező harmadik albumról!

  Omega Diatribe - Meghallgatható az első dal a február végén érkező harmadik albumról!

  Február végén jelenik meg a budapesti extrém groove metal csapat az Omega Diatribe harmadik nagylemeze 'Trinity' címmel. Az első dalt, a 'Spinal Cord Fusion'-t pedig tegnap már ki is hozták Hájer Gergőék az új anyagról. A  zenekar nemrég egy frontember ...

  Olvasd tovább

  Bruce Springsteen eladja egykori otthonát

  Bruce Springsteen eladja egykori otthonát

  Bruce Springsteen úgy döntött megválik a háztól, amiben felnőtt, és amelyhez számos emlék köti. A négyszobás 112 éves ingatlant 270.000 dollárra becsültette. A New Jersey-i épületben két család is bőven ellenne. [...] Bővebben!

  Olvasd tovább

  Keresés

  Back to Top

  Inline
  Like-old az oldalt, hogy azonnal értesülj a legfrissebb hírekről!
  Inline
  Like-old az oldalt, hogy azonnal értesülj a legfrissebb hírekről!